Lázító gyerekkönyvek miatt ítéltek 19 hónap börtönre logopédusokat Hongkongban

külföld
2022 szeptember 10., 13:05
comments 1

Tizenkilenc hónap börtönbüntetésre ítéltek öt logopédust szombaton Hongkongban, mert kormányellenesnek és lázítónak minősített gyermekkönyveket írtak és adattak ki. Az egyik mesében a szerzők a hongkongi demokráciapárti ellenzékieket bárányokként ábrázolták, akik falujukat védik a rájuk támadó, Pekinget képviselő farkasokkal szemben.

A szóban forgó mesekönyvek egy része, amiben a demokráciapártiak a bárányok.
photo_camera A szóban forgó mesekönyvek egy része, amiben a demokráciapártiak a bárányok. Fotó: DANIEL SUEN/AFP

A szakembereket szerdán nyilvánította bűnösnek a bíróság, mert a vádirat szerint a szeparatizmus eszméjét hirdették, és gyűlöletet, továbbá a kormánnyal szembeni ellenállást szították. Az ítélet a brit gyarmatosítás idejéből örökölt azon törvény alapján született, amelyet a jelenlegi hatóságok általában a máskéntgondolkodók elnyomására használnak, amellett, hogy Peking 2020-ban bevezetett egy másik elnyomó jogszabályt kifejezetten Hongkongra vonatkozóan, a nemzetbiztonsági törvényt.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy az illusztrált könyvek „Kína-ellenes érzelmeket” keltenek, és „az olvasók gyűlöletét akarják felszítani az anyaországi hatóságok ellen”. A bíróság indoklásában úgy fogalmazott: mindhárom könyv lázító; nem csupán a szóhasználatuk, „hanem a szavak hatása révén is, amelyek elítélendő hatást idéznek elő a gyermekek fejében”. „Ami azt illeti, meggyőzik őket arról, hogy ők maguk (a gyerekek) a bárányok, a farkasok, akik bántani akarják őket, pedig a kínai és a hongkongi kormány” - írták.

A könyvek 2020-ban jelentek meg, alig egy évvel a demokráciapárti mozgalom hatalmas, gyakran erőszakos tüntetései után. A 25 és 28 év közötti vádlottak - Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chanés Marco Fong - mindegyike ártatlannak vallotta magát, és sem tanúskodni, sem pedig további tanúkat beidézni nem kívánt. Mindannyian a könyvek mögött álló Logopédusok Szakszervezetének alapító tagjai, több mint egy évig voltak börtönben a tárgyalás előtt.

Szombaton Kwok Wai-kin bíró ismét „agymosásnak” nevezte a kiadványokat. Az öt vádlott közül három azt mondta, nem bánta meg tettét. A 28 éves Melody Yeung azt is elmondta, hogy még mindig reméli, hogy a bárányok oldalán áll. „Csak azt sajnálom, hogy nem tudtam több könyvet kiadatni, mielőtt letartóztattak” - közölte a bíróságon. A 27 éves Sidney Ng ügyvédjén keresztül üzent, szerinte a vád „a civil társadalom megfélemlítését és a hongkongiak egymás ellen fordítását eredményezte”.

A Reuters hírügynökség szerint a könyvek igaz történeteket mesélnek el, köztük a 2019-es demokráciapárti hongkongi tüntetéseket, illetve annak a 12 tüntetőnek a történetét, akik 2020-ban, az ezrek letartóztatásával végződő demonstráció-sorozatot követően motorcsónakkal próbáltak elszökni Hongkongból, de a kínai parti őrség elfogta őket.

A 2019-es tüntetések és a hongkongi nemzetbiztonsági törvény bevezetése óta nem volt még példa arra, hogy bírósági tárgyalásig jutott volna el olyan büntetőügy, amely kormányellenesnek minősített kiadványok miatt indult. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.