Öt nap alatt többre jutott az ukrán hadsereg, mint az orosz öt hónap alatt

külföld
2022 szeptember 12., 04:04
comments 34

Vasárnap éppen kétszázadik napja tartott már az intenzív háború Ukrajnában, amikor este teljes sötétbe borult az ország egy jelentős része, mert a keleti megyékben az oroszok kilőtték az áramot. Sok településen emiatt víz sem volt. Az oroszok egyszerre rakétázták a Kijevtől keletre eső terület erőműveit.

A civil lakosságon álltak így bosszút, miután a katonáik néhány nap alatt elmenekültek Harkiv megyéből, és feladtak több stratégiai fontosságú várost, vasúti csomópontot.

Nélkületek

Volodimir Zelenszki ukrán elnök vasárnap este így szólt az oroszokhoz:

"Még mindig úgy gondoljátok, hogy egy nép vagyunk? Még mindig úgy gondoljátok, hogy megijeszthettek, megtörhettek, engedményekre kényszeríthettek? Nem fogjátok fel? Nem értitek, hogy kik vagyunk? Figyeljetek ide: gáz nélkül leszünk vagy nélkületek? Nélkületek. Világítás nélkül vagy nélkületek? Nélkületek. Víz nélkül vagy nélkületek? Nélkületek. Étel nélkül vagy nélkületek? Nélkületek. A hideg, éhség, sötétség és szomjúság sem olyan ijesztő és halálos nekünk, mint a ti barátságotok, a ti testvériségetek. A történelem mindent helyre tesz majd. Lesz gázunk, világításunk, vizünk és ételünk. Nélkületek."

Felszabadító hadművelet

Néhány órán belül az öt megtámadott megyéből háromban visszaállt az áramszolgáltatás. És az erőműveket ért csapás ellenére is igaz, hogy a szeptember brutális orosz vereséggel kezdődött. Igor Girkin, egykori orosz titkos ügynök, a 2014-es donbaszi műveletek egyik szervezője szerint az oroszok szeptember második hetében akkora csapást szenvedtek el, mint 1905-ben, a japánok elleni háborúban, Mukdennél. (Az a csata 18 napig tartott, 64 km hosszú vonalon, és 90 ezer orosz katona esett el benne.)

Az óvatosabb nyugati elemzők is óriási eredményről írnak, a bátrabbak pedig egyenesen csodáról, történelmi sikerről. Az ukrán hadsereg öt nap alatt 70 kilométerrel szorította vissza az orosz csapatokat Ukrajna északkeleti részén, legalább 3000 négyzetkilométert (kb. ekkora Vas megye) és több mint 40 települést felszabadítva. Mindezt alig öt nap alatt érték el. Az oroszok április óta összesen nem tudtak ennyi területet elfoglalni Ukrajnából.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.