A szólásszabadság védelmezői szerint aggasztó az antimonarchista tüntetők letartóztatása

külföld
2022 szeptember 13., 05:44
comments 15

A szólásszabadságért küzdő aktivisták szerint nagyon aggasztó fejlemény, hogy II. Erzsébet halálát követően a rendőrség több, a monarchia és az új király ellen tüntető embert letartóztatott - írja a BBC. Szerintük a tüntetéshez való jog alapvető, és meg kell védeni. Három jogvédő csoport is szóvá tette a lapnak, hogy a II. Erzsébet halálát követő eseményeken ugyanolyan jog nemtetszést kifejezni, mint szomorúságot.

A Károlyt és Kamillát szállító autók Edinburghben.
photo_camera A Károlyt és Kamillát szállító autók Edinburghben. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Skóciában vasárnap és hétfőn összesen három antimonarchistát tartóztattak le. Vasárnap egy 22 éves nőt és egy 74 éves férfit, ők antimonarchista transzparensekkel álldogáltak, a rendőrség a béke megzavarásával vádolja őket. Egy 22 éves férfit, aki az edinburghi gyászmeneten András hercegnek kiabált be, kiemeltek a tömegből, majd elvitték.

Londonban is volt egy monarchiaellenes tüntető, akit a rendőrök vezettek el a Parlament épülete elől, mivel egy „Nem az én királyom” feliratú táblát tartott a kezében. Az épületben III. Károly éppen beszédet mondott. Egy 45 éves embert pedig Oxfordban tartóztattak le rövid időre, amiért az új király megyei kihirdetési ceremóniáján bekiabált, hogy „Ki választotta meg?”, de később visszavonták a letartóztatást.

Liz Truss miniszterelnök szóvivője nem kívánta kommentálni a letartóztatásokat, de azt mondta: „Általánosságban elmondható, hogy ez a nemzeti gyász időszaka a többség, az ország nagy, nagy többsége számára. De a tiltakozáshoz való alapvető jog továbbra is demokráciánk alapköve marad.”

A temetés eseményeit szeptember 19-én több ezer rendőr biztosítja majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.