Asztana megint Asztana lesz, eddig tartott ki Nur-Szultan

külföld
2022 szeptember 13., 18:11
comments 4

Kazahsztán fővárosa, Nur-Szultan várhatóan visszakapja korábbi nevét, ismét Asztanának fogják hívni.

Orosz hírügynökségek keddi jelentése szerint Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök jóváhagyásával erről szóló törvényjavaslatot terjesztettek be a közép-ázsiai ország parlamentjében.

A kazah fővárost 2019-ben nevezték át Nurszultan Nazarbajev korábbi államfő tiszteletére. Tokajev mindazonáltal közölte, hogy a hivatali elődjéről elnevezett más helységeknek és intézményeknek meg kell tartaniuk jelenlegi nevüket.

photo_camera Fotó: Gazda Albert

Kazahsztánban júniusban népszavazáson hagyták jóvá az alkotmányos reformot, amivel a 30 évig tartó Nazarbajev-korszakot szándékozták lezárni.

Az észak-kazahsztáni sztyeppén 1830-ban alapított, ma milliós város története során több nevet is viselt. Először Akmolinszknak, a szovjet korszakban Celinogradnak hívták. A Szovjetunió szétesését követően, 1992-ben a függetlenné vált Kazahsztán Akmolának nevezte el a várost, ami fehér sírt jelent. Az 1990-től tekintélyelvű rendszert fenntartó Nazarbajev 1998-ban tette meg Kazahsztán fővárosává a semleges Asztana néven, ami kazah nyelven fővárost jelent, és az Arab-öböl menti államok mintájára futurisztikus épületeket emeltetett benne.

A kazahsztáni politikai helyzetről legutóbb ebben a cikkünkben írtunk részletesen. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt