Hivatalosan is betiltották a belgrádi Europride-ot

külföld
2022 szeptember 13., 14:53
comments 2

Betiltotta az Europride – az európai meleg büszkeség – szeptember 17-ére tervezett belgrádi felvonulását a szerb belügyminisztérium kedden.

A tárca közleményében a gyülekezésre vonatkozó jogszabályt idézte, és úgy fogalmazott: a biztonsági helyzet felmérését követően arra jutottak, nagy kockázattal járna a felvonulás résztvevőire és a többi állampolgárra nézve, ha megtartanák a rendezvényt.

Ugyanezért tiltották be az úgynevezett antiglobalisták „családi séta” nevű felvonulását is, amelyet ugyanarra a napra szerveztek. Az indoklás szerint mivel a két felvonulás a városnak ugyanazon a területén zajlana, és az „antiglobalisták” nézetei szöges ellentétben állnak az Europride szervezőinek a nézeteivel, ezért fennáll az összetűzés és erőszakos cselekmények veszélye, ami a közrendet sérthetné, ezért nem engedélyezhetik egyik felvonulás megtartását sem.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

„A jelenlegi geopolitikai helyzetben, valamint a térségbeli feszültségek miatt a Belgrád utcáit érintő értelmetlen összetűzések nehéz helyzetbe hoznák országunkat, valamint veszélyeztetnék a séták résztvevői és más állampolgárok biztonságát” – fogalmazott Aleksandar Vulin belügyminiszter, aki arra kért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a törvényeket és a közrendet.

Az Europride szervezői bejelentették, panaszt tesznek a belügyminisztériumi döntés miatt. Goran Miletic szervező a közösségi médiában azt írta: a felvonulást nem lehet betiltani, azt mindenképpen megtartják.

Augusztus végén a szerb államfő és a kormány is azt közölte, a térségbeli politikai helyzet és a mindennapos feszültségek miatt, valamint az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében úgy véli, jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének.

Szeptember elején Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben Brüsszel nevében arra bátorította a szerb hatóságokat, hogy keressenek megoldást a szervezőkkel a rendezvény békés és biztonságos lebonyolítására.

Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban, amelyek békésen zajlottak. Korábban a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva többször is betiltották a rendezvényt, mert 2001-ben, az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. (MTI/444)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.