Izrael szerint Iránnak hamarosan több robbanófejhez elég atomja lesz

atom
2022 szeptember 13., 05:01
comments 6

Irán heteken belül képes lenne annyi dúsított uránt előállítani, amennyi három nukleáris robbanófej előállításához is elegendő, mondta Benny Gantz, Izrael védelmi minisztere hétfőn a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igencsak feszült hangulatú igazgatótanácsi ülésén. Az ülés apropója az volt, hogy megrekedtek az atomügyi tárgyalások Irán és az Egyesült Államok között.

Iráni ellenzéki tüntetők az IAEA épülete előtt Bécsben.
photo_camera Iráni ellenzéki tüntetők a NAÜ épülete előtt Bécsben. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Gantz emellett bemutatott egy térképet is tíz olyan szíriai létesítménnyel, melyeket valószínűleg Irán és támogatói, például a Hezbollah felfegyverzésére használnak. Szerinte ezek veszélyt jelentenek Izrael biztonságára. Irán azt állítja, hogy olyan lopakodó drónt gyártott, amely képes lenne eltalálni izraeli nagyvárosokat.

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelőségének vezetője kijelentette, hogy rendkívül nehéz lesz megszerezni azokat az információkat, amelyekhez azért nem jutottak hozzá, mert Irán nem engedte be az ellenőröket és a kamerákat a kulcsfontosságú helyszínekre. Grossi elmondta: Irán nem működik együtt abban, hogy az ügynökség a 2013 előtt három helyszínen talált nukleáris részecskék nyomait vizsgálja, melyek arra utalnak, hogy egy időben titkos nukleáris programot működtettek.

Irán követeli, hogy a NAÜ vizsgálatát hivatalosan is állítsák le a 2015-ben aláírt, majd az Egyesült Államok által 2018-ban felmondott atomalku felújításáról szóló megállapodás részeként. Arra hivatkoznak, hogy a vizsgálatot Izrael nyomására, politikai okokból rendelték el, és régi ügyek felhánytorgatására szolgál. Grossi nem ért egyet: „Ez nagyon egyszerű. Urán nyomaira bukkantunk olyan helyeken, amelyeket soha nem jelentettek be, amelyekről soha nem feltételezték, hogy nukleáris tevékenységet folytatnának, ezért kérdéseket teszünk fel.”

Az atomalkuval foglalkozó egyik szakértői csoport, az International Crisis Group egy új jelentésében azt állítja, hogy Iránnak nem sok tere maradt az eszkalációra, hacsak nem tudna napokon belül fegyverminőségű hasadóanyagot előállítani. Az Egyesült Államok folyamatosan növeli az Irán elleni szankciókat, miközben Teherán a NAÜ szerint növelte nukleáris készleteit.

Ebrahím Raíszi iráni elnök a jövő héten New Yorkba utazik az ENSZ közgyűlésére, amennyiben az USA vízumot ad neki. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.