Lelőttek két újságírót Haitin, a holttesteiket felgyújtották

külföld
2022 szeptember 13., 17:07

Agyonlőttek két újságírót Haitin, akik az erőszakról tudósítottak a főváros, Port-au-Prince egyik bandák kezére jutott nyomornegyedéből, holttesteiket pedig felgyújtották – közölte kedden a helyi Független Újságírók Szövetsége, hozzátéve, hogy idén ez már a második ilyen eset.

A tájékoztatás szerint Tayson Latigue és Frantzsen Charles egy hétfős újságírói csoporttal volt, amikor tűz alá vették őket vasárnap a Cité Soleil nevű kerületben, ahol éppen az erőszakhullám súlyosbodását – többek között egy 17 éves lány nemrég történt meggyilkolásának körülményeit – vizsgálták.

Dieudonne St-Cyr, az újságírószövetség egyik tagja a Metropole Haiti helyi rádiónak elmondta, hogy az újságírók két rivális banda kereszttüzébe kerültek. Hozzátette, hogy társaik sértetlenül el tudtak menekülni, de a két áldozat holttestét nem tudták visszaszerezni.

A rendőrök automata fegyverekkel lőtték a tüntetőket a kirobbant összecsapásokban.
photo_camera A rendőrök automata fegyverekkel lőtték a tüntetőket a kirobbant összecsapásokban. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Az újságírószövetség utálatos, hitvány cselekedetnek nyilvánította a történteket, és követelte, hogy a kormány javítson az egyre romló biztonsági helyzeten az egyre gyakoribbá váló gyilkosságok és emberrablások közepette. Leszögezte egyben, hogy az újságírók csak a munkájukat végezték, és nem követtek el semmiféle bűncselekményt.

A szervezet hangsúlyozta, hogy "a gyilkosságok újabb bizonyítékai annak, hogy az állam képtelen megvédeni az életeket és a magántulajdont, ami nem más, mint az emberi jogok megsértése". Ariel Henry miniszterelnök szintén elítélte a „barbár” gyilkosságokat, amelyek mélységesen megdöbbentették – foglamazott.

Haitin valóságos bandaháborúk dúlnak, számos térség pedig már kikerült a központi kormány ellenőrzése alól. Az erőszakhullám emberek százainak életét követelte, és ezrek voltak kénytelen elmenekülni otthonaikból. A bandák azt követően erősödtek meg, hogy Jovenel Moise elnök merénylet áldozata lett 2021 júliusában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.