Hiánycikk lett az árstopos tej

gazdaság
2022 szeptember 13., 19:00

Hiánycikk lett az árstopos tej, sok helyen egyáltalán nem kapható – számolt be róla a keddi RTL Híradó. A műsor nézői több helyről üres polcokról küldtek felvételt, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak.

Az adásban elhangzott: amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már 70 százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly.

Jakab István, a Magosz elnöke, a magyar országgyűlés egykori fideszes alelnöke március 26-án azért demonstrált, mert egy boltlánc olcsón árulja az olcsón vásárolt tejet.
photo_camera Jakab István, a Magosz elnöke, a magyar országgyűlés egykori fideszes alelnöke március 26-án azért demonstrált, mert egy boltlánc olcsón árulja az olcsón vásárolt tejet Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait" – fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Azaz a drágább tejekből jóval kevesebb fogy. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8 százalékos tartós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

Az Agrárminisztérium az ársapkát határozott időre vezette be, a jelenlegi szabályozás szerint október 1-jéig van érvényben, de folyamatosan vizsgálja helyzetet, és dönt majd az árstopok ügyében – hangzott el az RTL Híradóban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.