A kínai sertéshús ára augusztusban új csúcsra ugrott, ami arra késztette a hatóságokat, hogy az idei évben először hozzányúljanak a nemzeti hústartalékhoz, hogy biztosítsák az ünnepi ellátást - írja a Guardian. A tartalékpolitika rendkívüli kormányzati beavatkozást jelent. Márciusban a kínai kormány bejelentette, hogy 38 ezer tonna sertéshúst vásárol, miután az árak zuhantak.
A sertéshús ára Kínában átlagosan 22,5 százalékkal emelkedett a múlt hónapban a tavalyi évhez képest. Az augusztusi emelkedés annak ellenére következett be, hogy a CPI-infláció váratlanul 2,5 százalékra lassult. Kína a világ legnagyobb sertéshús-fogyasztója, és az ország kormánya létfontosságú stabilizációs politika részeként befagyasztott „tartalékot” tart fenn. A múlt hétvégi közép-őszi fesztivál és Kína közelgő, október 1-i nemzeti ünnepe előtt a hatóságok közölték, hogy idén először engednek fel tartalékokat.
A közgazdászok által az ország fogyasztói árindexének meghatározásához használt élelmiszerkosárban a sertéshús a legsúlyosabb tétel, az állami tartalékot pedig a kínálat és az árak állandóságának biztosítására tartják fenn.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.