Beismerte vereségét és lemondott Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke

szeptember 14., szerda 19:22
6

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Magdalena Andersson távozik. Fotó: JESSICA GOW/AFP

„A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből” - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az új kormányról nyilatkozott Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője, aki a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.

„Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz" - mondta Kristersson.

Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője ünnepel. Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat. Hivatalos végeredmény a hét végére várható.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt