Beismerte vereségét és lemondott Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke

külföld
2022 szeptember 14., 19:22
comments 6

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

Magdalena Andersson távozik.
photo_camera Magdalena Andersson távozik. Fotó: JESSICA GOW/AFP

„A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből” - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az új kormányról nyilatkozott Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője, aki a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.

„Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz" - mondta Kristersson.

Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője ünnepel.
photo_camera Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője ünnepel. Fotó: FREDRIK SANDBERG/TT News Agency via AFP

A jobbközép Mérsékelt Párt, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták és a Liberálisok korábban egy képviselői hellyel vezettek a vasárnapi választásokon, de a legújabb eredmények szerint várhatóan 176 képviselői helyük lesz a 349 fős svéd parlamentben. A baloldali pártszövetség 173 képviselői helyre számíthat. Hivatalos végeredmény a hét végére várható.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.