Már a jövő héten a parlament elé kerülnek azok a törvények, amiket az EU elvár a pénzekért cserébe

POLITIKA
2022 szeptember 14., 19:51
comments 17

A visszatartott uniós pénzek kialkudásával megbízott Navracsics Tibor jelentette be, hogy jövő hétfőn az országgyűlés elé kerülnek azok a törvényjavaslatok, amikkel meg akarják győzni az Európai Bizottságot a támogatások átlátható elköltéséről. Ezek között lesz az új korrupcióellenes hatóság felállítása is. „Ez azt jelzi a Bizottság felé, hogy nemcsak a vállalásaink komolyak, de a végrehajtás is komoly” - mondta a miniszter az ATV műsorában. Az új hatóság mellett a megállapodásban szerepel a közbeszerzési eljárás ellenőrzésének erősítése és az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése is.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az új korrupcióellenes hatóságról azt mondta, hogy annak vezetőjét nyílt pályázaton választják ki. A miniszter ígérete szerint a pályázatot értékelő panel is független emberekből fog állni. „Tárgyalások eredményeként olyan nemzetközileg is elismert, nemzetközileg is jegyzett és egyébként a közbeszerzésben vagy az antikorrupciós tevékenységben közbizalomnak örvendő személyek lesznek, akik ugyanakkor szakmailag is meg tudják ítélni a nyílt pályázatok közül, hogy ki az, aki egy ilyen hatóságot vezethet.” A személyekről az Európai Bizottsággal is egyeztetnek. Azt mondta, hogy Olaszországban és Szlovéniában is működik hasonló hatóság. „Magyarország annyi vádat kapott ezzel kapcsolatban, hogy érdekünk az, hogy egy olyan közbizalmat élvező intézmény jöjjön létre, ami monitoroz, ellenőriz, ami referenciapontként szolgálhat a közbeszerzések tisztasága tekintetében.”

A tervek szerint ez a hatóság már november második felében felállna. Navracsics szerint ez a kulcseleme a jogállamisági kondicionalitással kapcsolatos eljárásnak. Arról, hogy az Európai Bizottság 6400 milliárd forintnyi uniós támogatás visszatartását javasolhatja majd, Navracsics azt mondta, hivatalosan erről még nem kaptak döntést. De szerinte a vita megúszható, ha november végéig-decemberig teljesítik a vállalt menetrendjüket. „Ha látják, hogy valóban az összes jogszabály megszületik, feláll az ez integritási hatóság, akkor talán elérjük azt a bizalmi szintet, amikor a Bizottság is azt mondta «Rendben van, a magyar féllel lehet együttműködni«” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.