6400 milliárd forintnyi uniós támogatás visszatartását javasolhatja az Európai Bizottság a Reuters információi szerint

gazdaság
2022 szeptember 14., 16:51
comments 41

Az Európai Bizottság két tisztviselőjétől származik a Reuters információja, ami szerint a testület az EU 2021-27-es költségvetésében Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró hetven százalékának visszatartását javasolja majd, ha nem születik megegyezés. Ez azt jelentené, hogy 6400 milliárd forintnyi EU-s forrástól esik el hazánk. Korábban sosem volt szó ekkora összegről.

A hírre romlani kezdett a forint. A reggeli 399 forintos euronkénti ár estére 405 forintos szinten jár. Az Európai Parlamentben is ma vitatták meg az újabb jelentést, amely szerint Magyarország már nem tekinthető demokráciának.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke is ott volt Strasbourgban, és beszédet mondott a parlament épületében. Mint mondta, az Unión belül is meg kell védeni a demokráciát, a jogállamiságot, és ki kell irtani a korrupciót.

Ursula von der Leyen Strasbourgban
photo_camera Ursula von der Leyen Strasbourgban Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell elküldenie a válaszokat a magyar kormány felvetéseire. A hírek szerint ez hamarabb, már vasárnap meg fog történni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.