Másfél hónapos csökkenés után ismét emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma

járvány
2022 szeptember 14., 07:35
comments 1

5 héten át folyamatosan csökkent a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma, az augusztus eleji 21 840-ről szeptember elejére 10 300-ra. Most azonban újra emelkedik a statisztikába bekerült új fertőzöttek száma. Az operatív törzs 11 596 új esetről számolt be a ma publikált, de az elmúlt hétről szóló jelentésében.

link Forrás

Ezt a növekedés nem kommunikálja az operatív törzs, ehelyett az szerepel a jelentésben, hogy „Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is, az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hetekhez viszonyítva tovább csökkent”. Az utóbbi fél mondat amúgy igaz, 34 672 aktív fertőzött volt a statisztika szerint egy hete, 34 275 van most. De arról egy szót sem szólnak, hogy az új betegek száma újra nő.

Az idei covid-járvány annyiban tért el az eddigiektől, hogy miközben 2020-ban és 2021-ben is "nyári szünetre ment" a vírus, idén nyáron is felfutott a fertőzöttek száma.

A nyári hullám ereje viszont jóval alatta maradt a korábbi tavaszi-őszi hullámoknak. A mostani emelkedés sem jelentős egyelőre, sokan elkaphatták már az elmúlt hónapokban a covidot, de a zárt helyekben (iskola például) jobban terjed a vírus. (Azt továbbra sem közlik, hogy hány tesztet végeztek el.)

link Forrás

Nemcsak a fertőzötteknél látszik, hogy visszaerősődőben van a járvány, a kórházban lévők covidosok számának csökkenése is megállt (832 volt egy hete, 831 most).

link Forrás

Lélegeztetőgépen kevesebben vannak (10), mint egy hete (17). A járvány erősödése itt később jelentkezik.

link Forrás

A halálesetek száma jelentősen csökkent, az egy héttel korábbi 76-ról 42-re.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.