A német állam a legnagyobb gázkereskedő cégek megvásárlására készül

energia
2022 szeptember 15., 19:45

A német kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat az Uniper és két másik nagy gázkereskedő cég, az NG AG és a Securing Energy for Europe GmbH (a korábbi Gazprom Germania GmbH) megvásárlásáról, írja belső forrásaira hivatkozva a Bloomberg. A gazdasági lap szerint ezzel akarják elkerülni a német energiapiac összeomlását. Ez a három vállalat jelenti a német energetikai infrastruktúra legfontosabb pilléreit. A világ minden részéről szállítanak földgázt, ami az európai erőművek fűtésére, a gyárak működtetésére és az otthonok fűtésére szolgál.

A német kormány korábban több milliárdos mentőcsomaggal mentette ki az orosz gáz legnagyobb németországi importőrének számító Unipert. A megállapodás értelmében a német állam tőkeemelés révén 30 százalékos részesedést szerez. A Bloomberg értesülései szerint a német kormány most nominális áron megvenné a finn Fortum Oyj részesedését, majd ezután tolna milliárdokat tőkeemeléssel a vállalatba. Az erről szóló megállapodás akár a következő napokban is megszülethet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.