Árvíz fenyegeti Zelenszkij szülővárosát, orosz rakéták találták el a közeli gátat

háború
2022 szeptember 15., 10:06
comments 4

Volodimir Zelenszkij aggodalmának adott hangot szülővárosa, Krivij Rih miatt, miután orosz rakéták célba vették a településhez közeli gátat, és a víz elárasztotta az utcákat. Krivij Rih Közép-Ukrajna legnagyobb városa, a háború előtt 650 ezer ember élt ott. Dnyiprótól 150 kilométerre délnyugatra, az Inhulec folyó mentén fekszik.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Csütörtök reggeli videóüzenetében Zelenszkij azt mondta, hogy „mindent megteszünk az újabb aljas orosz cselekedet következményeinek felszámolása érdekében.” Nyolc rakéta csapódott be a vízszivattyútelepre, a hatóságok a vízrendszerben keletkezett károk megfékezéséért küzdenek. „A vízszivattyútelep megsemmisült. A folyó átszakította a gátat, és kiömlött. A lakóépületek csak néhány méterre vannak a folyótól” - mondta Inna Sovszun ukrán törvényhozó.

A támadás „kiterjedt áradásokat” okozott a város egyes területein, miután a folyó becslések szerint 2,5 métert emelkedett - közölte a brit Háborús Tanulmányok Intézete. Az orosz támadás célja valószínűleg az volt, hogy megrongálják a folyón lejjebb lévő hidakat, megzavarva ezzel a herszoni ellentámadásra irányuló erőfeszítéseket

Zelenszkij oroszul azt mondta, hogy „az önök mai rakétatámadásai, az orosz rakéták, amik Krivij Rih melletti gátat, a katonai értékkel egyáltalán nem rendelkező objektumokat célozzák, valójában egyszerű civilek százezreit támadják. Ez egy újabb ok, amiért Oroszország veszíteni fog. Önök gyengék, akik háborút folytatnak civilek ellen. Gazemberek, akik a csatatérről elmenekülve valahonnan messziről próbálnak kárt okozni". (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.