HVG: alkotmánybíró lehet Patyi András kúriai alelnök

jog
2022 szeptember 15., 09:30
comments 3

Patyi András lehet a Fidesz jelöltje az Alkotmánybíróság rövidesen megüresedő helyére – írja a HVG. Az Alkotmánybíróság testületében rövidesen lejár a szintén a Fidesz által jelölt Szalay Péter mandátuma. Bár ítélkezési gyakorlata a Kúria elnökéhez, Varga Zs. Andráshoz hasonlóan Szalaynak sincs, a „lex Varga Zs.” alapján ő is pályáztatás nélkül kerülhet a Kúriára, aminek jelenleg Patyi az egyik elnökhelyettese. Alkotmánybírósági kinevezése előtt Szalay sajtóügyvédként dolgozott, a kormánypárti média gyakran foglalkoztatta. Alkotmánybíróként viszont olykor szembe ment a kormány érdekeivel.

Patyi volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is. Amikor 2018-ban az NVB megbüntette Orbán Viktort, a miniszterelnök bírságbajnoknak nevezte őt, Patyi pedig nem győzött bocsánatot kérni. A hírek szerint ő lett volna az önálló közigazgatási felsőbíróság vezetője, de az EU rosszallása miatt Orbán végül nem variálta át a bírósági rendszert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.