Rakétavetőket és páncélozott szállítójárműveket küldenek a németek Ukrajnának

háború
2022 szeptember 15., 15:20
comments 3

Újabb rakéta-sorozatvetőket és páncélozott szállítójárműveket szállít Németország Ukrajnának, és Görögországgal együttműködve szovjet gyártmányú harcjárművekkel is segítheti a védekezést az orosz támadás ellen - jelentette be Christine Lambrecht német védelmi miniszter.

photo_camera MARS-II rakétavető rendszer Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Küldenek 50 darab Dingo típusú páncélozott szállítójárművet, és a nyáron átadott első három után két újabb MARS-II típusú rakétavető rendszert is 200 rakétával együtt. A rendszert kiszolgáló ukrán katonák képzése még szeptemberben elkezdődik.

photo_camera Dingo típusú páncélozott szállítójármű Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ukrán erők német közreműködésével további szovjet gyártmányú harcjárműveket is kaphatnak, mert hamarosan megegyezhetnek Görögországgal arról, hogy Németország leszállít a görög hadseregnek 40 darab Marder típusú gyalogsági harcjárművet, Görögország pedig cserébe átad Ukrajnának 40 szovjet gyártmányú BMP-1-est.

Ukrán BMP-1-es lövészpáncélos.
photo_camera BMP-1-es harckocsi Fotó: OLEKSANDR RUPETA/NurPhoto via AFP

Németország eddig nagyjából egymilliárd euró értékben segítette katonai felszereléssel az ukrán védekezést az orosz támadással szemben. Küldtek az ukrán hadseregnek a többi között 24 darab Gepard típusú önjáró légvédelmi ágyút 53 ezer darab lőszerrel, 10 Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveget és 54 darab M113 típusú páncélozott csapatszállító járművet.

Az ukrán vezetés azt is kéri, hogy Németország első és egyetlen országként ne csak szovjet, hanem modern nyugati - német - gyártású harcjárművekkel is támogassa az ukrán erőket. A berlini vezetés ettől egyelőre elzárkózik. Arra hivatkoznak, hogy a többi NATO-tagállam sem szállít modern harckocsikat az ukránoknak. (SZ/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.