Beperelte a Twittert egy holland kisváros

külföld
2022 szeptember 16., 17:24

Egy holland kisváros pénteken beperelte a Twittert annak érdekében, hogy a cég törölje az összes olyan üzenetet, amely egy, a városban állítólag az 1980-as években tevékeny sátánimádó pedofil körről szól. Bodegraven-Reeuwijk, a Hollandia közepén fekvő, mintegy 35 ezer lakosú város 2020 óta áll a közösségi médiában terjedő összeesküvés-elméletek középpontjában, mióta három férfi megalapozatlan történeteket kezdett terjeszteni arról, hogy szerintük az 1980-as években a város gyermekek bántalmazásának és meggyilkolásának volt a helyszíne.

A történetek fő kitalálója és terjesztője azt állította, hogy gyermekkori emlékei vannak arról, hogy szemtanúja a bodegraveni bántalmazásnak.

A történetek nagy nyugtalanságot okoztak Bodegravenben, mivel a férfi tweetjeinek követői tömegesen özönlöttek a helyi temetőbe, hogy virágokat és írásos üzeneteket helyezzenek el olyan gyermekek sírjánál, akik szerintük a sátáni kör áldozatai voltak.

A Twitter ügyvédje, Jens van den Brink nem kívánt nyilatkozni a hágai kerületi bíróság pénteki meghallgatása előtt.

Tavaly ugyanez a bíróság arra kötelezte a három férfit, hogy azonnal távolítsák el a történettel kapcsolatos összes tweetjüket, fenyegetésüket és egyéb online tartalmukat, és gondoskodjanak arról, hogy ezekből soha többé ne kerülhessen elő semmi.

A három férfi elítélése ellenére a Bodegravenről szóló történetek még mindig keringenek a közösségi médiában, mivel mások továbbra is felidézik,terjesztik azokat. Ez arra késztette a várost, hogy még a Twitterrel is felvegye a kapcsolatot.

„Ha az összeesküvés-elméletek hívei nem távolítják el az üzeneteiket, akkor az érintett platformoknak kell lépniük” - idézte Bodegraven város ügyvédjét, Cees van de Zandent a De Volkskrant című holland lap pénteken.

Van de Zanden tájékoztatása szerint a város júliusban kérte a Twittert, hogy aktívan keresse és távolítsa el az összes "bodegraveni történettel" kapcsolatos üzenetet - nemcsak azokat, amelyeket a három elítélt férfi posztolt -, de eddig nem kapott választ a cégtől.

A Bodegraven-sztori mögött álló férfiak mindannyian börtönben vannak, mivel más bírósági ügyekben már elítélték őket felbujtásért és halálos fenyegetésekért. A három férfi többek között Mark Rutte holland miniszterelnök és Hugo de Jonge volt egészségügyi miniszter ellen bujtogatott. (via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.