De mégis mi közük van az oroszoknak az olasz választásokhoz?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 16., péntek 10:42
2

Minden felmérés szerint szinte biztosra mondható, hogy a szeptember 25-ei, olaszországi előrehozott választásokat a jobbközép szövetség fogja megnyerni. Ennek tagja a jelenleg legnépszerűbb, Giorgia Meloni vezette posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI), Silvio Berlusconi pártja, a jobbközép, atlantista Hajrá Olaszország (Forza Italia) és a szélsőjobboldali Liga (Lega), melynek elnöke a volt belügyminiszter, Matteo Salvini. Egyezségük értelmében győzelmük esetén az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja a legjobb eredményt éri el a választásokon, így Giorgia Meloni személyében várhatóan először lesz nő Olaszország első embere.

Kormánybuktatás Berlusconi módra

Az már egy ideje valószínűsíthető, hogy a szövetség pártjai – Berlusconi vezényletével – összejátszottak, hogy megbuktassák Mario Draghi kormányát. A kormányválság július végén kezdődött, miután a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) nemmel szavazott a gazdasági nehézségek enyhítését célzó segélycsomagra, ami miatt a miniszterelnök felajánlotta a lemondását. Sergio Mattarella elnök ekkor arra kérte Draghit, igyekezzen meggyőzni a kétkedőket, így pár nappal később újabb szavazást tartottak, de az Öt Csillag Mozgalom, a Hajrá Olaszország (FdI) és a Liga nem vett részt ezen. Ez a kormány bukását jelentette.

Bár nagyon sok rétege van annak, hogy a jelenlegi olasz belpolitikai helyzet így alakult, de nem mellékes szál, hogy a jobbközép szövetségből Berlusconinak és még inkább Salvininek erős kötődése van Moszkvához. A kormányválsággal egy időben robbant Jacopo Iacoboni oknyomozó újságíró cikke a La Stampában, amelyben arról írt, hogy Matteo Salvini az oroszokkal összejátszva buktathatta meg a kormányt. Iacoboni nagyon régóta foglalkozik az orosz befolyással, könyvet is írt „Oligarchák. Hogyan vásárolják fel Putyin barátai Olaszországot” (Oligarchi. Come gli amici di Putin stanno comprando l'Italia) címmel. Cikkében arról írt most, hogy az orosz nagykövetség egyik diplomatája májusban Rómában találkozott Salvini egyik tanácsadójával.

Salvini és az oroszok

Ez akkor történt, amikor Salvini bejelentette, hogy „béketárgyalásra” utazik Moszkvába, amit a római orosz követség szervezett neki. Később meg is erősítették, hogy valóban ők fizették a politikus és kísérői repülőjegyeit. Az útból aztán nem lett semmi, de a La Stampa cikkéből kiderült, hogy a Liga és Moszkva továbbra is kapcsolatban maradtak. A lap kiszivárgott hírszerzési dokumentumokra hivatkozva állította, hogy a Rómában állomásozó orosz diplomata azt kérdezte a Liga egyik fontos politikusától, hogy nem mondana-e le a párt minisztere. A cél nyilvánvalóan a kormány destabilizációja volt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt