A La Stampa arról írt, hogy Matteo Salvini az oroszokkal összejátszva buktathatta meg az olasz kormányt

külföld
2022 július 29., 13:11

A Liga a múlt héten – Silvio Berlusconi Forza Italiája és a populista 5 Csillag Mozgalom mellett – kiszállt a kormányból, ami Mario Draghi miniszterelnök lemondását okozta, szeptemberben pedig előrehozott választásokat tartanak.

Mario Draghi beszédet mond a bizalmi szavazás előtt július 20-án.
photo_camera Mario Draghi beszédet mond a bizalmi szavazás előtt július 20-án. Fotó: Baris Seckin/Anadolu Agency via AFP

A kormány összeomlásával egy időben újra a szélsőjobboldali olasz vezető, Matteo Salvini oroszországi kapcsolataival foglalkozik Olaszország, miután a La Stampa arról számolt be, hogy az orosz nagykövetség egyik diplomatája május végén Rómában találkozott Salvini egyik segítőjével, és megkérdezte, hogy a Liga párt egyik minisztere lemond-e. A cikk szerint Salvini később orosz nyomásra lépett ki a koalícióból, hogy megdöntse a kormányt, és előrehozott választásokat tarthassanak.

A találkozóra állítólag akkoriban került sor, amikor Salvinit bírálták amiatt, hogy párhuzamos diplomáciát folytat Oroszországgal az ukrajnai háború miatt. Májusban „béketárgyalás” címén Moszkvába tervezett utazást az orosz nagykövetség által vásárolt repjegyekkel, bár a csapata szerint csak az EU-szankciók megkerülésének nehézségei miatt jött létre a megállapodás. Azt állítják, visszafizették a nagykövetség költségeit, és az utazás végül meg sem történt.

Luigi di Maio külügyminiszter csütörtökön elítélte „az orosz félnek azt a kísérletét, hogy a Liga miniszterét kiléptesse Draghi kormányából”. Szerinte Salvininek „meg kell magyaráznia Oroszországhoz fűződő kapcsolatait”. Draghihoz hasonlóan di Maio is határozottan támogatja a Moszkva elleni EU-s szankciókat és azt, hogy Olaszország fegyvereket és pénzt küldjön Kijev védekezéséhez. Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt vezetője is azt mondta, hogy Salvini és Oroszország kapcsolatai „aggasztók”.

Salvini visszavágott, és „fake news”-nak nevezte az értesüléseket, a szeptember 25-i választás kampány sárdobálásának minősítve a vádakat. „A megosztott és kétségbeesett baloldal (…) azzal tölti az idejét, hogy fasisztákat, oroszokat és rasszistákat keres ott, ahol nincsenek” – mondta Salvini, aki kitart amellett, hogy pártja „a Nyugat oldalán áll”.

Az orosz nagykövetség nem nyilatkozott, de korábban tagadta, hogy beleavatkozott volna az olasz ügyekbe.

Salvini július elején azt mondta, ha az 5 Csillag kilép a koalícióból, ő sem támogatja tovább Draghit, és az előrehozott választás lenne legjobb megoldás az ország problémáira. Az 5 Csillag később ki is lépett, így a Liga velük és a Forza Italiával együtt otthagyta a kormányt.

Giorgia Meloni (b), Matteo Salvini (k) és Silvio Berlusconi közös sajtótájékoztatót tart 2018. április 12-én Rómában.
photo_camera Giorgia Meloni (b), Matteo Salvini (k) és Silvio Berlusconi közös sajtótájékoztatót tart 2018. április 12-én Rómában. Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Matteo Salvini – Orbán Viktor szövetségese – korábban arról beszélt, hogy Ukrajna felfegyverzése nem segíti a békét. A háború előtt Vlagyimir Putyin nagy tisztelője volt, a przemyśli polgármester a háború elején meg is alázta nyilvánosan: „Most vedd fel a putyinos pólódat, menj abban a menekültek közé! A határon megnézheted, mit művelt Putyin haverod” – olvasott be Wojciech Bakun az olasz politikusnak, aki erre eloldalgott a sajtótájékoztatóról.

Salvini egyik választási szövetségese, Silvio Berlusconi – akinek sokkal nagyobb hatása volt a világpolitikára, mint ahogy azt számon szoktuk tartani – Putyin jó barátja, a Liga posztfasiszta testvérpártjának vezetője, a közvélemény-kutatások szerint legnépszerűbb Giorgia Meloni viszont erősen bírálta az orosz agressziót, és Ukrajna pártját fogja. (France 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.