Matteo Salvini: Ukrajna felfegyverzése nem segíti a békét

háború
2022 május 05., 15:07
comments 18

A Matteo Salvini vezette Liga és a Giuseppe Conte irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) is nemet mondott Ukrajna további felfegyverzésére, miután az olasz védelmi miniszter bejelentette, hogy Róma az orosz tüzérségi állásokat hatástalanító fegyvereket ad Kijevnek.

Lorenzo Guerini, a védelmi tárca vezetője közölte, hogy a római kormány továbbra is támogatja Ukrajna védelmi rendszerét „az orosz agresszióval szemben olyan eszközökkel, amik képesek hatástalanítani azokat az oroszországi tüzérségi állásokat, ahonnan a városokat és a civil lakosságot bombázzák".

Az Ukrajnának a háború február 24-i kezdetétől szánt harmadik olasz fegyverszállítmány részleteit titkosították, de a miniszter járműellenes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökről beszélt, tüzérségi lövedékekről, aknavetőkről, távközlési-kommunikációs berendezésekről, egyéni védelmi és túlélést elősegítő felszerelésről.

Nem lesz tűzszünet, amíg az oroszok bombáznak

A miniszter a felső- és az alsóház közös védelmi bizottsági ülésén szólalt fel. Azt mondta, a konfliktus az utóbbi napokban intenzívebbé vált, és tovább fog erősödni, mivel az orosz fél „kézzel fogható eredményt akar felmutatni a május 9-i határidőig”. Az említett napon Oroszország a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelemre emlékező napot tartja.

Lorenzo Guerini úgy látta, az ukrajnai háború lezárásához szükséges a felek közötti tárgyalás, ehhez pedig tűzszünet kell, de ez nem lehetséges, amíg az oroszok nem állítják le a bombázást. A tárcavezető szerint az orosz offenzíva alakulása és célja nehezen látható előre, sok függ „Ukrajna ellenállási erejétől vagy vereségétől, ami növelheti az orosz területfoglalást”.

„Minél több a fegyver, annál több a halott”

A védelmi miniszter közlését két kormánypárt is fenntartással fogadta. A Ligát vezető Matteo Salvini szerint „fegyverrel nem lehet a békét elérni”. Felvetette, hogy Róma indítson európai méretű kezdeményezést a béke érdekében. „A fegyverszállítmányok folyamatos küldése gyenge választ képvisel” – mondta Matteo Salvini a szentszéki államtitkár Pietro Parolin mondatát idézve.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini találkozója a Római Magyar Akadémián 2022. április 21-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini találkozója a Római Magyar Akadémián 2022. április 21-én. Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini meghívást kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, de az eredetileg május 6-ra tervezett moszkvai látogatás elmarad. „A színfalak mögött tovább dolgozom rajta” – mondta Salvini, aki szerint a háború kezdetén a Liga is megszavazta Ukrajna humanitárius, gazdasági és katonai segítését, de „2,5 hónap és több ezer halott után az olaszok többségi véleményét képviselve Ferenc pápa békefelhívásához csatlakozom, mivel nem akarok a gyerekeimnek olyan világot hátrahagyni, amit egy III. világháború veszélyeztet”.

„Minél több a fegyver, annál több a halott, Olaszországnak a békén kell dolgoznia” – mondta Matteo Salvini, aki korábban Vlagyimir Putyin nagy tisztelője volt, és akit przemyśli polgármester 2 hónapja azzal alázott meg nyilvánosan, hogy: „Most vedd fel a putyinos pólódat, menj abban a menekültek közé!” „A határon megnézheted, mit művelt Putyin haverod” – olvasott be Wojciech Bakun az olasz politikusnak, aki erre eloldalgott a sajtótájékoztatóról.

Nemet mond az „egyre pusztítóbb” fegyverek Ukrajnába szállítására a szintén kormánypárti Öt Csillag Mozgalom volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte is, aki pártja vezetőjeként azonnali parlamenti beszámolóra szólította fel Mario Draghi kormányfőt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.