Svájc felfüggeszti a könnyített vízumkérelem lehetőségét az orosz állampolgárok számára

külföld
2022 szeptember 16., 16:05
comments 1
Ignazio Cassis svájci elnök 2022 januárjában Genfben
photo_camera Ignazio Cassis svájci elnök 2022 januárjában Genfben Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Svájc pénteken felfüggesztette azt az 2009-es rendeletet, amely idáig megkönnyítette az orosz állampolgárok számára az beutazásra vonatkozó szabályokat.

„A megállapodás felfüggesztése nem jelent általános vízumstopot az oroszok számára, de ők újfent csak a megszokott vízumeljárás szerint léphetnek csak be Svájcba”

- áll az ország szövetségi tanácsának közleményében.

Hasonló könnyített vízumkérelmi megállapodás fennállt Oroszország és az Európai Unió között is korábban, de azt a megállapodást az orosz ukrán háború kitörése után felfüggesztették. Svájc most szánta rá magát erre a lépésre.

„Svájc érdeke, hogy csatlakozzon és részese legyen egy közös és egységes európai szintű vízumpolitikának” - áll a kormány közleményében.

Az ország ellenkező esetben azt kockáztatná, érvel praktikusan is a kabinet, hogy rendkívüli módon megnövekedne az egyszerűsített vízumkérelmek száma, épp az uniós felfüggesztés miatt, mert sok orosz feltehetően így próbálna meg beutazni Európába. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.