27 halott a karanténbusz balesetében Kínában

szeptember 18., vasárnap 16:36
1

Súlyos balesetet szenvedett egy autóbusz Kínában, amely koronavírus-fertőzötteket szállított a kijelölt karanténba. 27-en életüket vesztették, további 20 utas megsérült.

A tragédia komoly felháborodást váltott ki az online térben azok körében, akik bírálják a kínai kormány szigorúan betartott "zéro covid" politikáját, melynek értelmében bárkit, aki pozitívra tesztel, azonnal karanténba zárnak. Hszi Csin-ping elnök utolsóként ragaszkodik az ilyen szigorú szabályokhoz, a világ többi országában, amióta széles körben elérhetők a védőoltások, nincsenek ilyen fokú korlátozások.

Kínában még mindig tömegesen tesztelnek, és a fertőzés legapróbb jelére teljes városrészeket zárnak le. Fotó: YANG GUANYU/Xinhua via AFP

"Mikor lesz már vége" - kérdezte egy kommentelő a hír alatt a WeChaten, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon. A legnépszerűbb komment pedig az volt, mely szerint "mind rajta vagyunk a buszon".

Kínában a védőoltások ellenére is megtartották a tömeges tesztelést - a szolgáltatások igénybevételéhez Pekingben három naponta kell negatív tesztet adni - és a kontaktkutatást, vagyis ha valaki fertőzöttnek bizonyul, a közeli kapcsolatait is karanténba zárják - vagy otthonában, vagy egy erre kijelölt létesítményben. A szabályok annyira szigorúak, hogy pár pozitív eset hatására teljes városrészeket zárnak le - a kínai városok méretére tekintettel egy-egy újonnan azonosított eset százezrek életét keserítheti meg.

Kujcsouban például most azért zárnak le városokat és kényszerítik karanténközpontokba a fertőzötteket és kontaktszemélyeiket, mert szombaton 712 új esetet regisztráltak - ez az összes napi eset hetven százaléka. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt