36 kirgiz katona halt meg a tádzsikokkal vívott összecsapásokban a határon

háború
2022 szeptember 18., 10:40
comments 5

Harminchatra emelkedett a kirgiz–tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás kirgiz halottjainak száma – jelentette vasárnap a kirgiz egészségügyi minisztérium. A tárca hozzátette, a harcoknak kirgiz oldalon körülbelül 130 sebesültje is van.

Jóllehet korábban a tádzsik hatóságok is jelentették, hogy az összecsapásoknak tádzsik áldozata is van, Dusanbe hivatalos számot nem közölt.

A térségben a héten törtek ki újabb összecsapások a kirgiz és a tádzsik határőrök között, a két fél nehézfegyverek, köztük harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást.

photo_camera Fotó: ELMUROD USUBALIEV/Anadolu Agency via AFP

Bár pénteken Biskek és Dusanbe tűzszünetben állapodott meg, a harcok nem sokkal később kiújultak.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.