Hazarendelték Kongóból az ukrán békefenntartókat

szeptember 18., vasárnap 18:08
7

Hazarendelték a Kongói Demokratikus Köztársaságból az ukrán békefenntartókat, akikre most nagyobb szükség van a háborúban. Kongóban 250 ukrán békefenntartó szolgált, akik már el is hagyták az országot, és hazatértek, hogy csatlakozzanak az orosz agresszor elleni harcokhoz.

Az ENSZ kongói békemissziója nagyban támaszkodott az ukrán békefenntartók helikoptereire. Fotó: United Nations Peacekeeping cour/United Nations Peacekeeping courtesy / Latin America News Agency

Az ukrán békefenntartók hazarendelését ugyan már márciusban bejelentették, de a máig megoldatlan a pótlásuk, ez pedig komolyan visszavetheti az ENSZ kongói békefenntartó missziója, a Monusco napi működését. Az ukrán erők üzemeltették ugyanis azokat a helikoptereket, amelyek létfontosságúak a hatalmas, ámde igen kezdetleges közúti hálózattal rendelkező országban a sűrű és járhatatlan esőerdőkben táborozó különböző lázadócsoportok elleni harcban.

Az ukrán erők nyolc helikoptere az ENSZ légierejének harmadát adta.

Az ENSZ békemissziójának így még nehezebb lesz fenntartani a békét az országban, pedig már eddig is sok bírálat érte a világszervezetet, amiét nem képes helyreállítani a békét az ország keleti részén, ahol három évtizede tevékenykednek lázadó csoportok, gyilkolva és erőszakoskodva, a környék ásványi vagyonát dézsmálva.

Az orosz invázió óta Ukrajna már minden más ENSZ-békemisszióból hazahívta a csapatait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt