Hazarendelték Kongóból az ukrán békefenntartókat

külföld
2022 szeptember 18., 18:08
comments 7

Hazarendelték a Kongói Demokratikus Köztársaságból az ukrán békefenntartókat, akikre most nagyobb szükség van a háborúban. Kongóban 250 ukrán békefenntartó szolgált, akik már el is hagyták az országot, és hazatértek, hogy csatlakozzanak az orosz agresszor elleni harcokhoz.

Az ENSZ kongói békemissziója nagyban támaszkodott az ukrán békefenntartók helikoptereire.
photo_camera Az ENSZ kongói békemissziója nagyban támaszkodott az ukrán békefenntartók helikoptereire. Fotó: United Nations Peacekeeping cour/United Nations Peacekeeping courtesy / Latin America News Agency

Az ukrán békefenntartók hazarendelését ugyan már márciusban bejelentették, de a máig megoldatlan a pótlásuk, ez pedig komolyan visszavetheti az ENSZ kongói békefenntartó missziója, a Monusco napi működését. Az ukrán erők üzemeltették ugyanis azokat a helikoptereket, amelyek létfontosságúak a hatalmas, ámde igen kezdetleges közúti hálózattal rendelkező országban a sűrű és járhatatlan esőerdőkben táborozó különböző lázadócsoportok elleni harcban.

Az ukrán erők nyolc helikoptere az ENSZ légierejének harmadát adta.

Az ENSZ békemissziójának így még nehezebb lesz fenntartani a békét az országban, pedig már eddig is sok bírálat érte a világszervezetet, amiét nem képes helyreállítani a békét az ország keleti részén, ahol három évtizede tevékenykednek lázadó csoportok, gyilkolva és erőszakoskodva, a környék ásványi vagyonát dézsmálva.

Az orosz invázió óta Ukrajna már minden más ENSZ-békemisszióból hazahívta a csapatait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.