Indul a hatósági áras tűzifaprogram

belföld
2022 szeptember 18., 08:27
comments 12

Indul a hatósági áras tűzifaprogram az agrárminisztérium közleménye szerint. A programban kemény lombos, lágy lombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A vásárlási szándékot lehet is jelezni az erdőgazdaságoknak személyesen, telefonon és e-mailben.

A minisztérium szerint a fűtési időszakra elegendő fa áll az ország rendelkezésére, az őszi termelés a tervek szerint halad, a tűzifát az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként*:

  • kemény lombos: 30 ezer forint
  • lágy lombos: 19 ezer forint
  • fenyő: 19 ezer forint

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű hatósági áras tűzifa vásárolható az ország 152 értékesítési pontján.

*Ha netán akad még valaki rajtunk kívül, aki nem vágja fejből, hogy mi az az erdei köbméter: az erdei köbméter a hagyományos köbméterrel szemben nem 1*1*1 méter kiterjedésű. A méteres darabokra vágott tűzifát egyméteres sorokba rendezve egy 1,7 méter magas rakás ad ki egy köbmétert, ezt nevezik erdei köbméternek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.