Továbbra is hatalmas a sor II. Erzsébet ravatala előtt, Biden megjött, Hszi nem jön, Putyint nem is hívták

külföld
2022 szeptember 18., 12:53
comments 3

Vasárnap is hatalmas a sor a múlt csütörtökön, hosszas betegeskedés után, életének 97 évében elhunyt brit királynő ravatala előtt. II. Erzsébettől hétfőn vesznek búcsút, katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében. A királynőt a windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra.

photo_camera II. Erzsébet királynő koporsója a Westminster Hallban
Fotó: MARKUS SCHREIBER/AFP

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben.

A hét végén folyamatosan érkeznek a szertartásra meghívott külföldi állam-és kormányfők. Joe Biden gépe hajnalban landolt, Novák Katalin magyar köztársasági elnök két órája adta hírül, hogy férjével együtt Londonba érkezett.

link Forrás

Joe Biden amerikai elnök az egyetlen a külföldi vezetők közül, aki a királynő búcsúztatási szertartásainak helyszíneire saját hivatali járművével és saját biztonsági kíséretével utazhat. A többi vezető a brit hatóságok által szervezett módokon, jórészt különbuszokkal közlekedik.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady érkezik a londoni Stansted repülőtérre 2022. szeptember 17-én Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig látogatható. A várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel.

photo_camera Egy önkéntes karszalagot ad a sorban állóknak a kelet-londoni Soutwark Parkban 2022. szeptember 18-án Fotó: OLI SCARFF/AFP


A ravatalhoz vezető sor vasárnap délelőtt a Westminster Halltól hozzávetőleg 8 kilométerre lévő kelet-londoni Southwark Parkig ért. A sor végén állóknak legalább 13 és fél órát kell várakozniuk, hogy bejuthassanak a ravatalozóhelyiségbe, de voltak időszakok, amikor ez több mint 24 órába telt.

photo_camera Sorban álló emberek Londonban 2022. szeptember 16-án Fotó: KEITA IIJIMA/The Yomiuri Shimbun via AFP
photo_camera Sorban állók Londonban, szeptember 17-én
Fotó: KEITA IIJIMA/The Yomiuri Shimbun via AFP
photo_camera Néhányan takarókba burkolózva várakoztak a kora reggeli órákban szeptember 18-án Fotó: OLI SCARFF/AFP

A hétfői temetés előtti búcsúszertartás a Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában lesz. Erre kétezer meghívottat várnak.

A hétfői búcsúszertartásra meghívót kapott Hszi Csin-ping kínai elnök is, ő azonban vasárnapig nem érkezett meg Londonba. Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a kormány nem is számít a megjelenésére. London és Peking viszonya hosszabb ideje feszültségekkel teli, miután a britek rendszeresen bírálják Kínát az emberi jogok helyzete miatt.

Nem Hszi lesz az egyetlen, aki nem jelenik meg a szertartáson. Habár a brit diplomáciai protokoll előírása szerint az összes olyan ország vezetőit meg kellene hívni, amelyekkel Londonnak diplomáciai kapcsolatai vannak, a szankciók miatt nem küldtek meghívót Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek. (MTI.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.