Egész napos szertartássorozaton búcsúznak II. Erzsébettől

szeptember 19., hétfő 4:09

Nyolc kilométeres volt a sor Erzsébet királynő ravatalánál, amikor hétfő éjjel lezárták az utat az új érkezők előtt. Azoknak, akik utolsóként érkeztek, hét órát kellett várniuk, hogy bejussanak a Westminster Hallba.

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartást tartanak. Az egyórás ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődik kétezer meghívott vendég jelenlétében. Ezután lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz viszik a koporsót.

Ezután autóval viszik tovább a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. A konvoj lakott területeken halad majd át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

A koporsót végül hétfő este a windsori kastély VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt. A windsori búcsúszertartáson csak a legszűkebb család vesz részt.

Rendőrök a Buckhingam Palota közelében, egy nappal a temetés előtt Fotó: KEITA IIJIMA/The Yomiuri Shimbun via AFP

II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút. A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár. Legutóbb Sir Winston Churchill korábbi brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

A hétfői londoni búcsúztatási rendezvényeket példátlan biztonsági intézkedések kísérik. A Scotland Yard közölte, hogy több mint tízezer rendőre vesz részt az események biztosításában.

A központi megemlékezések tágabb helyszínén, a londoni Westminster kerületben a háztetőkön is lehet látni állig felfegyverzett rendőrségi figyelőket és mesterlövészeket.

Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott lesz jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

A temetést percről percre közvetítjük majd a 444-en, kövesse velünk az eseményeket!

(via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt