Stratégiailag fontos folyót foglalhatott vissza az ukrán hadsereg

külföld
2022 szeptember 19., 15:42

Az ukrán haderő arról számolt be hétfőn, hogy visszaszerezték az ellenőrzést az Oszkil folyó keleti partja fölött. Luhanszk kormányzója egy videót is megosztott, melyen azt látni, hogy ukrán páncélozott járművek kelnek át egy pontonhídon a folyón. Az Oszkil visszafoglalásának azért van nagy jelentősége, mert így megnyílhat az út az ukrán haderő előtt az ellentámadás kiterjesztésére a donbaszi régióban is.

photo_camera Fotó: Telegram

Szerhij Hajdaj, Luhanszk kormányzója is arról posztolt hétfőn, hogy nyitva az út a teljes tartomány felé, a felszabadítás nincs már messze. A Reuters cikke megjegyzi, hogy ha az ukránok ellenőrzésük alatt tudják tartani az Oszkil mindkét partját, az áttörést jelenthet számukra. Hajdaj elmondása szerint az ukrán felszabadító hadművelet Liman városa felé haladhat tovább, amely május óta van orosz kézen.

Esti videóüzenetében Zelenszkij elnök is arról beszélt, hogy épp felkészülnek a folytatásra, és előkészítik az újabb támadást.

Közben az ország déli részén az ukrán atomenergetikai hivatal beszámolója szerint egy orosz rakéta mindössze 300 méterre csapódott be az ország második legnagyobb atomerőművétől, és az épület meg is rongálódott a támadás következtében. A mikolajivi régióban történt incidens tényét független források még nem erősítették meg, ugyanakkor az ukrán hadsereg adott ki fotókat a helyszínről.

Megszólalt a háború alakulásával kapcsolatban hétfőn Joe Biden amerikai elnök is, a CBS amerikai tévének nyilatkozva azt mondta, hogy Ukrajna nagy árat fizet, de kiderült, hogy Oroszország közel sem annyira kompetens, mint azt előzetesen sokan gondolták.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.