18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

„Szerencsétlen balesetnek” nevezte az iráni rendőrség, hogy agyonvertek egy fiatal nőt

bűnügy
2022 szeptember 19., 8:16
comments 11

A vallási elnyomás szimbóluma lett annak a fiatal iráni nőnek az esete, akit az erkölcsrendészek agyonvertek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A Reuters információi szerint a rendőrség a kihallgatáson „szerencsétlen balesetnek nevezte a történteket.

A huszonkét éves, kurd származású Mahsa Amini szeptember 13-án utazott Teheránba, hogy meglátogassa családját. A fővárosban egy ellenőrzés során az iszlamista erkölcsrendészet kifogásolta a nő viseletét, ezután szemtanúk és a család beszámolói szerint berángatták egy furgonba, majd brutálisan megverték. A történtekről videó is készült, amiben látható pár snitt a lány elhurcolásáról, és arról, ahogy Amini a kórházi ágyon fekszik.

photo_camera Mahsa Amini

Beszámolók szerint amikor kórházba került, Amini már agyhalott volt. Három napig volt kómában, de szeptember 16-án meghalt. Szeptember 17-én a nő temetésére összegyűlt tömegben tüntetés alakult ki, ahol diktatúraellenes jelszavakat is kiáltoztak. Az iráni rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen és a tömegbe lőtt. Ebben a videóban egy, a lövöldözésben súlyosan megsérült férfit visznek ki a gyülekezők közül.

A Reuters a Fars tudósítójára hivatkozva közölte, hogy a hétfői kihallgatáson az iráni rendőrség „szerencsétlen balesetnek" titulálta az esetet. Korábban azt állították, a lány a rendőrségi intézkedés közben szívrohamot kapott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt