Ebola-járványra figyelmeztettek Ugandában

külföld
szeptember 20., 8:10

Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy meghalt egy férfi, halálát pedig az ebolavírus viszonylag ritkábban előforduló szudáni változata okozta.

Diana Atwine, az egészségügyi minisztérium titkára egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az elhunyt 24 éves férfinak magas láza és hasmenése volt, majd vért hányt, és eredetileg maláriával kezelték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy jelenleg nyolc gyanús esetet ápolnak egy ugandai kórházban. Az ebola szudáni változata már korábban is okozott járványt Ugandában – utoljára 2012-ben, 2019-ben pedig a zaire-i törzs okozott járványt.

A WHO szerint az Ervebo vakcina rendkívül hatékony az ebola terjedésének megfékezésében, de ezt a vakcinát a Zaire változat elleni védelemre hagyták jóvá. Hatékony lehet egy másik, a Johnson & Johnson által gyártott vakcina is, de azt még nem tesztelték a szudáni változat ellen. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt