Karácsony Gergely szerint az MVM nyerészkedik a paksi áramon az önkormányzatok kárára

gazdaság
2022 szeptember 20., 09:04
comments 9

"Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak?" - írja közleményében Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester szerint Paks 12 forintért termel 1kwh-t, de 462 forintért adja, szerinte ráadásul Paks áramtermelése "a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan" - írta Karácsony Gergely, aki vélhetően az MVM-re célzott, bár a nevét nem írta le.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A főpolgármester szerint ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. "A jelenlegi kalkulációk mellett ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla" - írta.

A helyzet a főpolgármester szerint tarthatatlan, ezért levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, de úgy látja, legjobb lenne személyesen megbeszélni, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson.

A 444 is megírta, hogy apokaliptikus kép rajzolódik ki a fűtési szezonra: sorra jelentik be az önkormányzatok, hogy a rezsiárak miatt megszorító intézkedésekre kényszerülnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.