Federer Nadal oldalán fejezheti be profi karrierjét

szeptember 21., szerda 10:56
Rafael Nadal gratulál Roger Federernek a 2019-es wimbledoni elődöntő után Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A hétvégén visszavonul a versenyszerű tenisztől Roger Federer, minden idők egyik legsikeresebb és legkiválóbb teniszezője.

A 41 éves svájci játékos a londoni Laver Cup-on fog utoljára ütőt kezébe profi teniszezőként.

Federer utolsó tornája előtt a svájci állami hírügynökségnek beszélt arról, hogy ha rajta múlik, egy páros meccsen fejezi majd be barátja és korszakos riválisa, Rafael Nadal oldalán.

A jellegzetes gálahangulatban zajló Laver Cup egy különleges fedett keménypályás torna, aminek alapításában Federer is aktívan közreműködött 2017-ben. Európa és a világ legjobb férfi teniszezői csapnak össze egyesben és párosban. Edzőként az európai csapatot mindig Björn Borg, a világválogatottat John McEnroe vezeti. Eddig mindig az európaiak nyertek.

„Az egyes nem valószínű, de az álomszerű lenne, ha Nadal oldalán egy párossal tudnám befejezni a karrierem”

– nyilatkozta Federer kedden, amikor a tornáról kérdezték.

Federer szerdán a BBC-nek beszélt hosszabban visszavonulásáról. Három éven keresztül viaskodott térdsérülésével, mire be kellett lássa, hogy nem fog tudni visszatérni a legjobbak közé. (Utolsó nagy versenye a 2021-es wimbledoni torna volt.) Néhány hónapja volt egy vizsgálata, ami nem azt az eredményt hozta, amit várt; ezt követően született meg benne a végső döntés.

„A végén már nem is hittem benne” - mondta a BBC-nek, amikor arról kérdezték, meddig látta esélyét annak, hogy ismét Grand Slam-tornán indulhasson.

Beszélt arról is, milyen hosszasan és körültekintően fogalmazta meg búcsúüzenetét, mert azt akarta, hogy szavai minél precízebben tükrözzék azokat az érzéseket, amik meghatározták számára az elmúlt heteket.

„Messze túlteljesítettem azt, amit valaha is elképzeltem” - mondta 20-szoros Grand Slam-győztesként Federer, aki pályafutása során összesen 310 héten keresztül volt világelső, és 103 ATP-címet nyert egyesben. Azt is mondta, soha nem gondolta volna, hogy ennyire sikeres lesz a teniszben, és nincs senki, aki úgy nő fel, hogy azt hiszi: ilyen sok győzelmet arat majd.

A Laver Cup-on Federer Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray oldalán küzd majd az európai csapatban. (Nemzeti Sport / BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt