Kisebb tiltakozások kezdődtek Oroszország szerte a mozgósítás ellen

szeptember 21., szerda 13:31
10

Kisebb tiltakozások kezdődtek szerte Oroszországban Vlagyimir Putyin bejelentésére a "részlegesnek" nevezett mozgósításról. A mozgósítás a hivatalos rendelet alapján körülbelül annyira "részleges", mint amennyire "különleges katonai művelet" az Ukrajnában vívott háború.

A közösségi médiában terjedő felvételek alapján Tomszkban azonnal nagy erőkkel vonult ki a karhatalom, és vitt el három tiltakozót.

Más szibériai városokban is voltak már megmozdulások, Irkutszkban nagy erőkkel vonult ki a rohamrendőrség, hogy szétkergessen mintegy hatvan tiltakozót. A BBC értesülései szerint már legalább tíz embert őrizetbe is vettek.

Arról, hogy ez a felvétel hol készült, nincs információ. A tiltakozók papírlapokra írt üzeneteikben a háború és a mozgósítás ellen tiltakoznak.

Közben a BBC tájékoztatása szerint moszkvai városi ügyészség már a tiltakozásokat megelőzően kiadott közleményében azzal fenyegetőzik, hogy aki engedély nélküli tömegrendezvényen vesz részt, azt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Oroszországban a háború kezdete óta nagyon keményen lépnek fel a hatóságok a legkisebb demonstrációk ellen is, az OVS emberjogi csoport adatai szerint február 24. óta már 16437 tiltakozót vettek őrizetbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt