Kisebb tiltakozások kezdődtek Oroszország szerte a mozgósítás ellen

külföld
2022 szeptember 21., 13:31
comments 10

Kisebb tiltakozások kezdődtek szerte Oroszországban Vlagyimir Putyin bejelentésére a "részlegesnek" nevezett mozgósításról. A mozgósítás a hivatalos rendelet alapján körülbelül annyira "részleges", mint amennyire "különleges katonai művelet" az Ukrajnában vívott háború.

A közösségi médiában terjedő felvételek alapján Tomszkban azonnal nagy erőkkel vonult ki a karhatalom, és vitt el három tiltakozót.

link Forrás

Más szibériai városokban is voltak már megmozdulások, Irkutszkban nagy erőkkel vonult ki a rohamrendőrség, hogy szétkergessen mintegy hatvan tiltakozót. A BBC értesülései szerint már legalább tíz embert őrizetbe is vettek.

link Forrás

Arról, hogy ez a felvétel hol készült, nincs információ. A tiltakozók papírlapokra írt üzeneteikben a háború és a mozgósítás ellen tiltakoznak.

link Forrás

Közben a BBC tájékoztatása szerint moszkvai városi ügyészség már a tiltakozásokat megelőzően kiadott közleményében azzal fenyegetőzik, hogy aki engedély nélküli tömegrendezvényen vesz részt, azt akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Oroszországban a háború kezdete óta nagyon keményen lépnek fel a hatóságok a legkisebb demonstrációk ellen is, az OVS emberjogi csoport adatai szerint február 24. óta már 16437 tiltakozót vettek őrizetbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.