Nem indulnak orosz judósok az októberi világbajnokságon

szeptember 22., csütörtök 13:42
1

Oroszország nem indítja cselgáncsozóit az idei világbajnokságon, ami Üzbegisztánban rendeznek október 6. és 13. között. A távolmaradásról Vaszilij Anyiszimov, az Orosz Judo Szövetség (FDR) elnöke nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. Az FDR annak ellenére határozott a visszalépés mellett, hogy versenyzői ott lehetnének a taskenti vébén, igaz, a sportág nemzetközi szövetsége (IJF) márciusban csak semleges színekben, a nemzeti himnusz és zászló használata nélkül engedélyezte az orosz részvételt.

A judo Vlagyimir Putyin egyik kedvenc sportja, idén márciusig ő volt a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöke, de Ukrajna lerohanása miatt megfosztották a tisztségtől.

Vlagyimir Putyin judo bemutatót tart 2009-ben Szentpéterváron Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Az IJF egyike azon kevés világszövetségnek, amik csak részben tettek eleget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végi felhívásának, amiben Oroszország ukrajnai háborúja miatt különböző büntetések érvénybe lépését javasolta, így azt, hogy a nemzetközi sportági szövetségek tiltsák ki versenyeikről Oroszország és az inváziót támogató Fehéroroszország sportolóit. „Nem veszünk részt a világbajnokságon" - közölte külön indoklás nélkül Anyiszimov. Ukrajna korábban azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja a vébét, ha azon oroszok is indulhatnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt