Szaúd-Arábia jövőre már nőt küldene az űrbe

szeptember 22., csütörtök 16:07
6

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy elindítja űrhajóskiképző programját, aminek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 tervvel – aminek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése – aktívan támogatja a tudományt és a technológiát.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muszlim ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték újra az autóvezetést a nőknek.

Szaúdi nőt sminkelnek egy kozmetikai expón 2010. december 21-én. Fotó: Amer Hilabi/AFP

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek, azt írták:

„Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyságnak.”

Az első arab vagy muszlim űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát, és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt