Szaúd-Arábia jövőre már nőt küldene az űrbe

űr
2022 szeptember 22., 16:07
comments 5

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy elindítja űrhajóskiképző programját, aminek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 tervvel – aminek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése – aktívan támogatja a tudományt és a technológiát.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muszlim ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték újra az autóvezetést a nőknek.

photo_camera Szaúdi nőt sminkelnek egy kozmetikai expón 2010. december 21-én. Fotó: Amer Hilabi/AFP

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek, azt írták:

„Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyságnak.”

Az első arab vagy muszlim űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát, és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.