Szaúd-Arábia jövőre már nőt küldene az űrbe

űr
2022 szeptember 22., 16:07

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy elindítja űrhajóskiképző programját, aminek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 tervvel – aminek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése – aktívan támogatja a tudományt és a technológiát.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muszlim ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték újra az autóvezetést a nőknek.

Szaúdi nőt sminkelnek egy kozmetikai expón 2010. december 21-én.
photo_camera Szaúdi nőt sminkelnek egy kozmetikai expón 2010. december 21-én. Fotó: Amer Hilabi/AFP

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek, azt írták:

„Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyságnak.”

Az első arab vagy muszlim űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát, és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.