Ukrajna átadta Viktor Medvedcsukot Oroszországnak, tiszteket kapott érte cserébe az Azovsztal védői közül

háború
2022 szeptember 22., 07:23
comments 5

Kijev átadta Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikust és további 55 orosz katonát Moszkvának egy fogolycsere keretében, jelentette be Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Jermak szerint Medvedcsukot 215 ukrán katonára cserélték, köztük a mariupoli Azovsztal üzem védőire és az Azov ezred parancsnokaira. Tíz külföldi, aki az ukrán oldalon harcolt és fogságba esett, szintén visszakerült. A csere nem akadályozza meg, hogy Medvedcsukot bíróság elé állítsák, állította az SZBU.

Viktor Medvedcsuk, a hazaárulással megvádolt ukrán politikus elfogása után. Medvedcsuk 48 napon át bujkált azután, hogy az orosz támadás megindulása után megszökött házi őrizetéből.
photo_camera Viktor Medvedcsuk, a hazaárulással megvádolt ukrán politikus elfogása után. Medvedcsuk 48 napon át bujkált azután, hogy az orosz támadás megindulása után megszökött házi őrizetéből

Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszélt az Azov ezred parancsnokaival. Elmondta, a csere feltételei szerint az öt ezredparancsnok a háború végéig Törökországban marad, és Recep Tayyip Erdogan török vezető személyes védelme alatt áll majd.

„Hazahozzuk az embereinket. Ez mindenképpen győzelem az államunk és az egész társadalom számára. És ami a legfontosabb, a 215 családnak, akik biztonságban láthatják szeretteiket” – mondta Zelenszkij videóüzenetében.

A török elnök azt mondta, a Moszkva és Kijev közötti fogolycsere Ankara közvetítésével történt, és fontos lépés a háború befejezése felé. Oroszország nem kommentálta ezeket a jelentéseket.

Viktor Medvedcsuk jó kapcsolatokat ápolt az oroszokkal, a nyugati és az ukrán sajtó rendszeresen Vlagyimir Putyin komájaként emlegette, 2004-ben az orosz elnök lett a kisebbik lánya keresztapja. Medvedcsukot a háború elején fogta el az ukrán biztonsági szolgálat a határ átlépésének kísérlete közben. Zelenszkij végig cserealapnak tekintette őt, azt mondta, készen áll olyan ukrán „fiúkra és lányokra” cserélni őt, akik orosz fogságban vannak. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.