Robert Ficónak nevetnie kell, ha valaki azt állítja, hogy Magyarország nem jogállam

POLITIKA
2022 szeptember 23., 15:16
comments 6

A Hír Tévének sikerült megtalálnia a létező legrelevánsabb megszólalót abban a kérdésben, hogy jogállam-e Magyarország. HírTV Globál című műsorukban Robert Fico bukott szlovák miniszterelnököt kérdezték erről. Fico 2018 márciusában azért volt kénytelen lemondani, hogy elkerülje az előrehozott választást, amin kormánypártja bizonyosan vereséget szenvedett volna a Ján Kuciak újságíró és fiatal felesége meggyilkolása miatti közfelháborodás miatt. A szlovák politikai elit és a 'ndrangheta maffia összefonóását kutató Kuciakot és nejét, Martina Kušnírovát a Fico-kormánnyal szoros kapcsolatokkal rendelkező Marián Kočner vállalkozó gyilkoltatta meg*.

Robert Fico Orbán Viktorral 2017. október 13-án.
photo_camera Robert Fico Orbán Viktorral 2017. október 13-án. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Fico a Fideszhez nagyon közeli tévé műsorában ezután a Fidesznek lehető legkedvezőbb értékelést adta a magyar jogállamiság helyzetéről, mondván "kissé nevetnem kell, ha valaki azt állítja, hogy Magyarországon sérül a jogállamiság". Értékelése szerint az EU nem azért fenyegeti az uniós támogatások egy részének megvonásával a magyar kormányt, mert sérült a jogállamiság, hanem mert "Orbán Viktor és a magyar kormány nagyon meggyőzően áll ki az elképzelései mellett, például az ukrán háborút illetően".

Magyarországgal szemben Szlovákiával példálózott, ahol szerinte valóban sérül a jogállam, ahol az "Igazságügyi Minisztériumnak bocsánatot kell kérnie azoktól az emberektől, akiket jogtalanul ítéltek el", illetve "olyan nyomozóink vannak, akiket szörnyű dolgokkal vádolnak".

*Pontosítás: Cikkünk eredeti változatában tévesen azt állítottuk, hogy Kuciakot a 'ndrangheta gyilkolta meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.