Több önkormányzat is kénytelen bezárni olyan épületeket, ahol ukrán menekülteket szállásoltak el

belföld
2022 szeptember 23., 14:35
comments 1

A magas rezsiárak miatt a több település önkormányzata sem tud fűteni olyan intézményeket, ahol eddig ukrán menekülteket szállásoltak el, írja a Telex a Szoljon.hu cikke alapján. A lap szerint a fűtési szezon kezdetén Tiszakürtön és Tiszapüspökiben is el kell költözniük a menekülteknek az önkormányzat épületeiből, a további elszállásolásuk kérdésessé vált.

Tiszakürtön a családsegítő szolgálat épületének bezárásán gondolkodnak. A településre májusban öt ukrán édesanya érkezett hét gyermekkel. Jól beilleszkedtek a helyi közösségbe, a gyerekek online tanulnak, az édesanyák nyáron a közeli településeken vállaltak munkát. Az államtól az élelemre, tisztálkodásra és rezsire naponta négyezer forintot kaptak fejenként, de ez télen nem lesz elég a fűtésre.

Tiszapüpökiben is hasonló a helyzet. Nyáron huszonhét menekült érkezett, akik között legalább húsz gyermek volt. Az önkormányzat az egyik Tisza-parti oktatóközpont épületében tudta elszállásolni a családokat. Bander József polgármester azt mondta, hogy az épület nem fűthető. Jelezték is az Operatív Törzsnek, hogy október 16-a után nem tudják biztosítani nekik a szállást.

Az energiaárak elszállása miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, több településen is bezárják télre a sportcsarnokokat, uszodákat, könyvtárakat vagy éppen a művelődési házakat.

Az önkormányzati megszorításokat ezen a térképen gyűjtjük. Ha tud olyan már bejelentett intézkedésről, ami nem szerepel a térképen, küldje el nekünk, lehetőleg linkkel a megirom@444.hu-ra.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.