Hadházy szerint az integritási hatóság olyan, mint a maszturbálás: nincs eredménye

POLITIKA
2022 szeptember 24., 07:45
comments 22

„AZ "INTEGRITÁS HATÓSÁG" ÉS AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG KÖZÖTT "CSAK" ANNYI A KÜLÖNBSÉG, MINT A MASZTURBÁLÁS ÉS A SZEX KÖZÖTT. Okozhat némi élvezetet az előbbi is, de eredménye csak az utóbbinak lesz” - írja Hadházy Ákos a Facebookon.

Autonóm államigazgatási szervként hozza létre a kormány az Integritási Hatóságot, aminek a felállítása az egyik feltétele annak, hogy az EU ne vonjon meg összesen 7,5 milliárd euró, vagyis 3000 milliárd forintnyi támogatást Magyarországtól. Navracsics Tibor, az uniós források kezeléséért felelős miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy még ezen a héten benyújtják a javaslatot a független integritási hatóság felállításáról.

Hadházynak ezzel kapcsolatban volt néhány megjegyzése. Szerinte „már a hivatal neve is mindent elárul a komolyságáról: Korrupcióellenes Hatóság helyett szemérmesen "Integritás Hatóságnak" hívják, hogy ne zavarják meg vele a drága választópolgárok fejét. Tulajdonképpen őszinték is, mert pont ennyit fog érni az egész.”

Hadházy úgy látja, hogy a hatóságnak alig lesz lesz elrettentő ereje, és a fideszes politikusok csak röhögni fognak rajta.

„Ha a hatóság véghez is visz egy korrekt vizsgálatot, a végeredmény annyi lesz, hogy szólhat a Versenyhivatalnak, a Közbeszerzési Döntöbizottságnak, amelyekről már gyönyörűen láttuk, hogy mennyit érnek. A Hatóság nyomozni nem nyomozhat (nem nézhet meg emaileket, nem hallgathat le telefonokat), ahhoz szólnia kell az ügyészségnek ...Annak Polt a vezetője- ennyit erről” - írja Hadházy.

Hozzáteszi, hogy van egy cinikus pontja is a törvénytervezetnek, miszerint lehet szólni az EU Ügyészségnek, csakhogy ennek nem vagyunk a tagjai és nem is járhatnak el Magyarországon.

Hadházy szerint az sem garancia, hogy a vezetői nem lehetnek olyanok, akik az előző öt évben kormányzati, önkormányzati posztot töltöttek be.

„Annyi kizáró okot illetve elvárást fogalmaz meg (talán a legszebb: "nemzetközi háttérrel kell rendelkeznie"), hogy szinte borítékolható, hogy Orbán asztalán már ott van a gondosan kiválasztott díszpinty neve- pl. a Nemzeti Közszolgálati egyetem valamelyik docense- ha a korrupt Patyi András a Kúria alelnöke lehet, akkor ide is fognak találni valakit. A törvény szerint pl Horváth Andrásnak esélye sincsen a pozícióra, pedig ha valaki, akkor ő még egy ilyen hivatallal is érhetne el eredményeket. De ugye nem ez a cél” - írja.

Azt is hozzáteszi, hogy a vezetőt Novák Katalin nevezi ki.

Ezenkívül szerint az is trükkös a javaslatban, hogy „a Hatóság nem vizsgálódhat ott, ahol a Közbeszerzési Döntőbizottság már vizsgálatot folytat.... Ha véletlenül mégis ugrálna a gondosan kiválasztott elnök, akkor gyorsan indít egy vizsgálatot a Döntőbizottság és már nincs is baj az adott ügyben.”

Hadházy szerint a hatóságnak azonban így is lehetne korrupcióellenes eredménye, ha annak vizsgálatait nyilvánosságra hoznák, csakhogy erről szó sincs, sőt ezt kifejezetten tiltja. „Ehelyett annyi történik, hogy az eltiltott gazdasági cégektől vezet nyilvántartást és évente készít majd egy senkit sem érdeklő nyilvános jelentést arról, hogy "vannak problémák, de jó irányba tartunk". ”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.