Milliókat költenek az adományozók Donald Trump pereire

külföld
2022 szeptember 24., 10:58
comments 2

Trumpot legutóbb New York állam főügyésze perelte be gazdasági csalás miatt. Az ügynek nemcsak ő, hanem három felnőtt gyermeke is alperese.

A pénzügyi adatok azt mutatják, hogy Trump 2022-ben már több mint 1 millió dollárt fordított az adományokból ügyvédekre a per miatt. Trump tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Donald Trump
photo_camera Donald Trump
Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

A jelenlegi per egy 2019-ben kezdődött, hosszú ideje tartó polgári nyomozás csúcspontja.

Támogatók adományaiból finanszírozva

A vádakkal szembeni küzdelemre fordított dollármilliók Trump Mentsük meg Amerikát politikai akcióbizottságától (Save America Political Action Committee, PAC) származnak - amely Trump támogatóitól fogad el adományokat országszerte - derül ki a Szövetségi Választási Bizottság (Federal Election Commission, FEC) beadványaiból.

A Save America csak ebben az évben több mint 1,12 millió dollárt fizetett a Trump védelmére felbérelt ügyvédi irodáknak a New York-i ügyben. Mint úgynevezett "Vezető politikai akcióbizottság", olyan kiadásokra fordíthat pénzt, amelyeket kampánybizottságok nem finanszírozhatnának, ilyennek számítanak például bizonyos személyes utazások vagy egyes vezetői kiadások.

A Save America's Joint Fundraising Committee - amely a Save America és egy másik Trump-féle politikai akcióbizottság, a Make America Great Again számára is adományoz - honlapján nem tesz említést a jogi számlákról, csak annyit ír, hogy „országunk [...] jövője forog kockán, és Trump elnök minden hazafit felszólít, hogy csatlakozzon az Amerika megmentéséért folytatott harcához.”Az elköltött 1,12 millió dollárból több mint 942 ezer dollár Alina Habba, egy New Jersey-i ügyvédnő cégéhez került, aki Trump szóvivőjeként is tevékenykedett.

Egy másik ügyvéd, a New York-i Alan Futerfas júliusban közel 185 ezer dollárt kapott. Futerfas képviseli Trump gyermekeit - ifj. Donald Trumpot, Ivankát és Ericet - a New York-i csalási ügyben.

Eric Trump, Ivanka Trump, Donald és ifjabb Donald Trump.
photo_camera Eric Trump, Ivanka Trump, Donald és ifjabb Donald Trump. Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Az, hogy hogy Trump a saját pénzéből mennyit költött jogi ügyeire, nem világos. Az egyik adományozó a BBC-nek azt mondta, hogy egyáltalán nem zavarja a perek finanszírozásának gondolata.

„Véleményem szerint azt csinál a pénzzel, amit akar” - mondta Rom Solene, egy arizonai republikánus.

„Az a non-stop ostobaság és bohóckodás, amit a demokraták folytatnak egy olyan emberrel szemben, aki már nem visel politikai tisztséget, jól mutatja, hogy a demokraták meddig hajlandóak elmenni egy politikai ellenfél üldözése érdekében. Arról nem is beszélve, hogy megmutatja, mennyire félnek a demokraták és más washingtoni bennfentesek Trumptól.”A csalás elleni vizsgálat azonban csak egy a számos költséges jogi kihívás közül, amellyel a volt elnöknek szembe kell néznie.

A többi ügy közé tartozik:

  • Egy büntetőjogi nyomozás lehetséges vagyon elleni bűncselekmények miatt, amely a New York-i polgári csalási ügyhöz kapcsolódik. Az állami főügyész bizonyítékokat továbbított a szövetségi ügyészségnek és az adóhivatalnak. A manhattani kerületi ügyészség is vizsgálódik.
  • Állítólag Trump rosszul kezelte a titkos dokumentumokat, ami miatt az FBI ügynökei augusztus 8-án átkutatták mar-a-lagói birtokát. Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is nyomoznak ellene.
  • A georgiai Fulton megye főügyésze a 2020-as választások megfordítására irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatos lehetséges állami választási bűncselekményeket vizsgálja. Ennek egy része egy telefonhívás körül forog, amelyben a volt elnök azt mondta az állam egyik vezető választási tisztviselőjének, hogy "keressen 11 780 szavazatot".
  • Egy kongresszusi bizottság azt állítja, hogy Trump lázadást szított, amikor támogatói 2021. január 6-án megrohamozták a Capitoliumot. A folyamatban lévő vizsgálat során még nem történt vádemelés.
  • Különböző perek rendőrök részéről, akik Trumpot vádolták a január 6-i támadás felbujtásával, amelyben sérüléseket szenvedtek.

Csak augusztusban Trump több mint 3,8 millió dollárt költött jogi költségekre miután az FBI házkutatást tartott Palm Beach-i birtokán, Mar-a-Lagóban. A pénz nagy részét - mintegy 3 millió dollárt - egy közeli floridai cég kapta.

Kisebb összegeket kaptak az egyéb jogi ügyeivel foglalkozó ügyvédek, de semmi nem utal arra, hogy a volt elnök jogi számláinak rendezési módja bármilyen törvényt sértett volna.

Erin Chlopak, a washingtoni székhelyű Campaign Legal Center nevű nonprofit szervezet kampányfinanszírozási szakértője a BBC-nek elmondta, hogy a jogi költségek gyakran szürke zónába esnek, ahol a választási bizottságra van bízva a kiadás személyes voltának eldöntése, illetve az, hogy a kiadás az illető jelölti vagy tisztségviselői státuszától függetlenül is létezne-e. Ebben az esetben a pénz felhasználható.

„Ez valódi probléma a kampányfinanszírozási jogban” - mondta Chlopak. „Nemcsak a jogi kiadásokkal összefüggésben láttunk ilyet, hanem még a kirívóbb személyes felhasználásoknál is, mint például személyes utazások, a drága éttermekben való étkezések és a szállodai tartózkodások.”

Chlopak hozzátette, hogy Trump esetében bonyolítja a témát a jogi kérdések sora, amelyekkel jelenleg szembe kell néznie.

A múltban a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) is segített kifizetni Trump néhány jogi számláját, köztük a New York-i főügyész vizsgálatával kapcsolatosakat.

Augusztus végén azonban a Politico arról számolt be, hogy az RNC nem fogja kifizetni a mar-a-lagói házkutatással kapcsolatos jogi költségeket - és hogy teljesen leállítja a jogi költségek kifizetését, ha Trump hivatalosan is bejelenti, hogy 2024-ben indulni kíván az elnökválasztáson.

Bár már utalt erre a lehetőségre, Trump még nem jelentette be, hogy 2024-ben ismét indulna az elnöki posztért. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.