„Rosszabbul bántak velem, mint egy kutyával” – mondja a hazatérő brit hadifogoly az oroszokról

háború
szeptember 25., 15:42
comments 6

Megverték, késsel szurkálták, megkérdezték tőle, „gyors” vagy „szép” halált választana magának. Ezt mondta a Sunnak Aiden Aslin, egy brit férfi, aki csaknem fél évet töltött az oroszok fogságában. Most egy Szaúd-Arábia által kitárgyalt fogolycsere keretében térhetett vissza Angliába.

Aslin, aki eredetileg a nottinghamshire-i Newarkból származik, 2018-ban Ukrajnában kezdett új életet, miután beleszeretett egy ukrán nőbe. Csatlakozott a tengerészgyalogosokhoz, és a háború kitörése után Mariupolban kötött ki. Áprilisban fogták el a megszálló orosz erők egy marokkói társával együtt, azt mondták nekik, halálbüntetés vár rájuk. Itt közvetlenül azelőtt beszél, hogy megadták volna magukat:

Amikor a papírjaiból kiderült, hogy Nagy-Britanniából származik, megverték az orosz katonák. Egy kétszemélyes cellába zárták, ahol elmondása szerint egy tetves, csótányos szőnyyegen kellett aludniuk. Nem használhattak WC-t, üvegekbe végezték a dolgukat. Három hétig csak kenyérdarabokat és vizet adtak nekik. A cellából csak akkor engedték ki, ha valamilyen propagandaanyaghoz akarták használni, mint ezen a videón, ahol felhívhatta a rokonait, és elmondhadta, minden mennyire jó az oroszoknál. De még ezen a felvételen is elhangzik egy ponton, amikor az anyja a Aslinnel együtt fogva tartott társáról kérdez, hogy egy újságíró előtt (az RT operatőrére gondol) nem fog vitatkozni az orosz őrökkel, ezért ne kérjen ilyet tőle.

Aslin azt mondja, őt és fogolytársait arra kényszerítették, hogy minden reggel elénekeljék az orosz himnuszt, és ha nem engedelmeskedtek, akkor megbüntették őket.

photo_camera Aiden Aslin (balra) Fotó: EyePress News/EYEPRESS via Reuters Connect

Volt, hogy azzal fenyegették, levágják a fülét, és egyszer valóban meg is szúrták a hátán egy késsel. Egyik őre egyszer megkérdezte tőle: „Gyors halált vagy szép halált akarsz?”

Aslin azt mondta, azt válaszolta, gyors halált akar, mire azt mondták neki: „Szép halálod lesz, és én fogok gondoskodni róla, hogy szép halálod legyen.”

„Rosszabbul bántak velem, mint egy kutyával" – mondta. Most, hogy újra találkozott az édesanyjával és a menyasszonyával, azt mondta nekik: „Soha nem gondoltam volna, hogy élve kijutok onnan.”

(Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt