45 milliárd eurós mentőcsomagot mutatott be a francia kormány

külföld
2022 szeptember 26., 16:57

15 százalékkal korlátozná a gáz és az áram árának emelkedését, 5 százalékkal emelné a jövedelemadó-sávokat, emelné a tanári béreket és tízezer új közszolgálati munkahelyet hozna létre a francia kormány a ma bejelentett 45 milliárd eurós csomaggal. A csomag célja, hogy letörje az inflációt, és megvédje mind a lakosságot, mind a kitett cégeket az energiaválság hatásaitól.

Bruno Le Maire, francia Gazdasági és Pénzügyminiszter.
photo_camera Bruno Le Maire, francia gazdasági és pénzügyminiszter. Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

A gáz és áram áremelkedés maximalizálása január 15-én lépne érvénybe, jelenleg 4 százalék a megengedett emelkedés a 2021-es novemberi árhoz képest. A kormány azt várja, hogy a következő hónapokban 6, jövőre pedig 4 százalék körül lesz az infláció. Az előrejelzések alapján az idei 2,7 százalékról 1 százalékra fog visszaesni a francia gazdaság növekedése.

A költségvetési terv elfogadtatása parlamenti többség híján nehéznek ígérkezik. (TheGuardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.