A dán partoknál szivároghatott a gáz a tengerbe a soha be sem üzemelt Északi Áramlat 2 vezetékéből

külföld
2022 szeptember 26., 16:23

A dán hatóságok hétfőn arra kérték a hajókat, hogy kerüljék el Bornholm szigetének öt tengeri mérföldes körzetét, miután az éjszaka folyamán feltételezhetően gázszivárgás történt a soha be sem üzemelt Északi Áramlat 2 gázvezetékből. A német kormány közölte, hogy a dán hatóságokkal együttműködve igyekszik kideríteni, mi okozta a vezetékben a hirtelen lezuhanó nyomást.

Az Északi Áramlat 2 üzemeltető cége szerint a tenger alatti vezetékben - amely annak ellenére tartalmazott némi gázmennyiséget, hogy soha nem vált üzemképessé - az éjszaka folyamán 105-ről 7 barra csökkent a nyomás.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2.
photo_camera Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2. Grafika: AFP

Az Északi Áramlat 2 éppen csak elkészült, amikor február végén az oroszok elindították az inváziójukat Ukrajna ellen. Olaf Scholz kormánya napokon belül döntött arról, hogy felfüggeszti az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezésének folyamatát. Nem mondta meg, hogy ez a felfüggesztés meddig tart, de világossá tette, hogy „eltart egy jó ideig”, mire újraindulhat a folyamat. Így soha nem indult meg az üzemi gázszállítás a vezetéken, csupán technikai okokból elárasztották a rendszert 300 millió köbméter gázzal.

Az Északi Áramlat 2 egyik elkészült fogadóállomása Mecklenburg-Előpomerániában.
photo_camera Az Északi Áramlat 2 egyik elkészült fogadóállomása Mecklenburg-Előpomerániában. Illusztráció: Jens Buttner/dpa via AFP

„Jelenleg kapcsolatban állunk az érintett hatóságokkal, hogy tisztázzuk a helyzetet. Az okokról és a pontos tényekről még mindig nincs pontos képünk" - áll a német gazdasági minisztérium közleményében, amelyet a feltételezett gázszivárgás miatt adtak ki.

Július óta az Északi Áramlat 1 vezetékén sem érkezik gáz Németországba Oroszország felől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.