Az FSZB szerint 260 ezer férfi ment el Oroszországból a részleges mozgósítás bejelentése óta

háború
2022 szeptember 26., 05:05
comments 12

A részleges mozgósítás bejelentése óta 261 ezer férfi hagyta el Oroszországot az FSZB jelentése szerint, írja a Novaja Gazeta. A lap szerint az FSZB adatainak hitelessége megkérdőjelezhető, mivel az korábban „nem dolgozott ilyen gyorsan.”

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A biztonsági és védelmi minisztérium képes lehet meggyőzni Putyint, hogy zárja le a határokat a hadköteles korú férfiak előtt, „mielőtt túl késő lenne.” Ugyanakkor „a vezetőknek szeptember második felében nem lesz találkozójuk az elnökkel” - mondta a forrás a lapnak. A hónap elején a vezetők hetente többször is találkoztak az elnökkel. Farida Rusztamova újságíró információi szerint ugyanakkor a mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni.

Korábban az orosz média forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hatóságok Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék elcsatolásáról szóló „népszavazások” után lezárják a határokat a hadköteles korú férfiak előtt.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A Meduza forrása hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem tervezik a határ lezárását az orosz férfiak előtt az ukrajnai megszállt területeken zajló „népszavazások” végéig (ezek szeptember 27-én érnek véget). A helyzet azonban megváltozhat, „ha tömeges kivándorlásra kerül sor.” A Meduza forrásai szerint a helyzet a „hatalmi blokk” (azaz az orosz védelmi minisztérium, a különleges szolgálatok és a rendvédelmi szervek), valamint maga Vlagyimir Putyin értékelésétől függ, aki meg van győződve arról, hogy a „népszavazásokat” és a mozgósítást minél hamarabb meg kell tartani.

Eközben a határon hadköteles férfiak kaptak már olyan figyelmeztetést, hogy nem hagyhatják el az országot. Már legalább öt ilyen esetről érkezett jelentés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt