Az FSZB szerint 260 ezer férfi ment el Oroszországból a részleges mozgósítás bejelentése óta

háború
2022 szeptember 26., 05:05
comments 12

A részleges mozgósítás bejelentése óta 261 ezer férfi hagyta el Oroszországot az FSZB jelentése szerint, írja a Novaja Gazeta. A lap szerint az FSZB adatainak hitelessége megkérdőjelezhető, mivel az korábban „nem dolgozott ilyen gyorsan.”

photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A biztonsági és védelmi minisztérium képes lehet meggyőzni Putyint, hogy zárja le a határokat a hadköteles korú férfiak előtt, „mielőtt túl késő lenne.” Ugyanakkor „a vezetőknek szeptember második felében nem lesz találkozójuk az elnökkel” - mondta a forrás a lapnak. A hónap elején a vezetők hetente többször is találkoztak az elnökkel. Farida Rusztamova újságíró információi szerint ugyanakkor a mozgósítás bejelentése után Vlagyimir Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni.

Korábban az orosz média forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az orosz hatóságok Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék elcsatolásáról szóló „népszavazások” után lezárják a határokat a hadköteles korú férfiak előtt.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A Meduza forrása hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem tervezik a határ lezárását az orosz férfiak előtt az ukrajnai megszállt területeken zajló „népszavazások” végéig (ezek szeptember 27-én érnek véget). A helyzet azonban megváltozhat, „ha tömeges kivándorlásra kerül sor.” A Meduza forrásai szerint a helyzet a „hatalmi blokk” (azaz az orosz védelmi minisztérium, a különleges szolgálatok és a rendvédelmi szervek), valamint maga Vlagyimir Putyin értékelésétől függ, aki meg van győződve arról, hogy a „népszavazásokat” és a mozgósítást minél hamarabb meg kell tartani.

Eközben a határon hadköteles férfiak kaptak már olyan figyelmeztetést, hogy nem hagyhatják el az országot. Már legalább öt ilyen esetről érkezett jelentés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.