Az infláció, élelmiszerhiány és elnyomó rendszer ellen tüntetnek Tunéziában

POLITIKA
2022 szeptember 26., 11:19

Közel az államcsőd, 9 százalékos az infláció és élelmiszerhiány van Tunéziában, emiatt országszerte tüntetések zajlanak. Vasárnap este a főváros Douar Hicher nevű munkásnegyedében a tüntetők kenyereket emeltek a levegőbe, gumikat égettek és azt skandálták, hogy „Hol van Kais Saied?” - utalva Tunézia elnökére, aki tavaly gyakorlatilag egy tollvonással megszüntette a demokráciát.

photo_camera Fotó: YASSINE MAHJOUB/NurPhoto via AFP

Tunéziában már a főváros legnagyobb boltjaiból is hiányoznak az alapvető élelmiszerek. A BBC tunéziai tudósítója osztott meg egy videót Twitteren vasárnap, amelyen több tucat ember tapossa egymást egy kiló cukorért, az Al Jazeera pedig arról számol be, hogy az emberek órákig járják a boltokat tejért, vajért, étolajért és rizsért Tuniszban.

Az országban július végén fogadták el az új alkotmányt, amely gyakorlatilag teljhatalmat ad a miniszterelnöknek és feloszlatja a parlamentet. A zavargások a hónap elején kezdődtek, miután a kormány 14 százalékkal emelte a gázpalackok árát - ez elmúlt 12 évben nem volt ilyen áremelés - és idén negyedszer is megemelték az üzemanyagárakat.

photo_camera Fotó: YASSINE MAHJOUB/NurPhoto via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.