Banális hibák miatt 19,5 millió forinttal drágult Szőke Gábor Miklós szobrainak költsége

MŰVÉSZET
2022 szeptember 26., 08:53
comments 3

Szeptember elején írtunk arról,hogy a Fidesz kedvenc szobrásza, Szőke Gábor Miklós közzétette az „égig érő”, arany bevonatú csodaszarvas látványtervét, amit a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Postapalota udvarán állítanak majd fel. Az MNB ingatlanos cége 2020-ban a csodaszarvason kívül további három állatszobrot rendelt, összesen 1 milliárd forint értékben:

  • a Csodaszarvas 199,5 millió forintba,
  • az Arany dinamikája 127 millió forintba,

  • az Oroszlán szoborcsoport 470 millió forintba,

  • a Medve és Bika harcát ábrázoló szobor 197 millió forintba került.

A közbeszerzési értesítőben az Átlátszó több szerződésmódosítást talált, amik arról tanúskodnak, hogy a helyszínek kivitelezésénél banális hibákat vétettek. A bakik miatt összességében 19,5 millió forinttal drágultak a költségek.

photo_camera Szőke Gábor Miklós Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A Csodaszarvas szobor megépítéséhez a 11 méteres magassága miatt építési engedély kell. Az ugró szarvas teste azonban kilógna a telekről, amit a hatóságok nem engedélyeznek. „A Csodaszarvas műalkotás tárgyában a Felek rögzítik, hogy a szobor talapzata elkészült, azonban a művészi koncepció szerint a műtárgy a telekhatárról kilógna. A műalkotás továbbá 6 méternél magasabb és ebből következően önálló építési engedély kötelezettség alá esik” - szerepel az értesítőben.

photo_camera Fotó: Szőke Gábor Miklós / FB

A Medve és a Bika a Krisztina körút 55. szám alatti, MNB számára felújított épület előtt kap majd helyet, az oroszlánok már az aulában lógnak. Csakhogy az épület alatt egy mélygarázs van, ami a szobor mérete és súlya miatt megrongálódott volna. A „födémszerkezet megerősítése és bizonyos mértékű átalakítása vált szükségessé, azonban ezek a munkálatok még nem kezdődtek meg", ezért csak később állítják fel.

Mindkét szobor így a szobrász műhelyében pihen, amiért szobronként 4 millió 750 ezer forint tárolási díjat fizetett az MNB cége. Ezek mellett a Pénzmúzeum aljában található Arany dinamikája szobor esetében is fizettek a tárolásért, két hónapra 1 millió forintot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.