Giorgia Meloni győzött: mi innen a menet?

külföld
szeptember 26., 9:23
comments 4

A jobbközép elsöprő győzelmet aratott az olasz előrehozott választásokon. A posztfasiszta Olasz Testvérek - az előrejelzéseknek megfelelően - a szavazatok (amiket még számolnak) több mint 26 százalékát szerezte meg, a párt vezetője, Giorgia Meloni minden valószínűség szerint hamarosan Olaszország új, első női miniszterelnöke lesz. Tehát szélsőjobboldali kormány alakul az országban, először a második világháború óta.

photo_camera Olasz napilapok címlapjai szeptember 26-án. Szeptember 25-én előrehozott választásokat tartottak az országban, ami a jobbközép koalíció elsöprő győzelmét hozta. Fotó: VINCENZO PINTO/AFP
  • Miután befejeződött a szavazatok számlálása, az eredményeket a belügyminisztérium oldalán teszik közzé. Az új képviselők megkezdik a parlamenti regisztrációt - ez egy bürokratikus folyamat, ami október 10-éig lezárul.
  • Az első plenáris ülést október 13-án tartják, ezen választják meg a képviselőház és a szenátus elnökét, akik a távozó Roberto Fico és Elisabetta Casellati helyét foglalják majd el.
  • A képviselőknek október 15-éig kell bejelenteniük, melyik frakcióba ülnek be.
  • Az új kormányra vonatkozó egyeztetéseknek be kell fejeződniük október 24-ig, tehát kb. egy hónapjuk van rá. Az új kormány megalakítására a köztársasági elnök, Sergio Mattarella ad megbízást.
  • A köztársasági elnök meghallgatja a két kamara új elnökét. Ezek a konzultációk két-három napig tartanak: október 27. után a köztársasági elnök megbízást ad az új kormány felállítására.
  • Ezután a megbízott személy - aki valószínűleg Giorgia Meloni lesz - tárgyalásokba kezd a miniszterek személyéről és a közös kormányzati programról. Addig csak feltételesen fogadja el a pozíciót, de az egyeztetések zárultával formálisan is elfogadja a köztársasági elnök megbízását.
  • A jobbközép szövetség a várható eredmények alapján mindkét kamarában többségben lesz. A választások előtt a jobbközép szövetség abban állapodott meg, hogy annak a pártnak a vezetője lesz a miniszterelnök, akinek a pártja a legtöbb szavazatot kapta a koalíción belül. Ebből következik, hogy Olaszország új miniszterelnöke szinte biztosan az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt