Hadgyakorlatot tart az Egyesült Államok és Dél-Korea

külföld
2022 szeptember 26., 06:53

Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál. Mindezt egy nappal azután, hogy észak-koreai újabb rakétakísérletet hajtott végre. A műveletben amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz.

A dél-koreai haditengerészet közleményben azt írta, hogy a négynaposra tervezett gyakorlattal jelezni kívánják Szöul és Washington szövetségét, ami elég erős ahhoz, hogy „választ adjon az észak-koreai provokációkra.”

A USS Ronald Reagan szeptember 23-án, 390 kilométerre Szöultól.
photo_camera A USS Ronald Reagan szeptember 23-án. Fotó: YONHAP/AFP

A műveletben több mint húsz amerikai és dél-koreai hadihajó vesz részt. A USS Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken futott be Dél-Korea keleti kikötővárosába, Puszanba, hogy öt év után először vegyen részt közös gyakorlatokon. A hadgyakorlaton a hadihajók mellett amerikai és dél-koreai harci repülőgépek is részt vesznek.

Ez 2017 óta az első olyan közös hadgyakorlat, amelyen amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz, az utóbbi években ugyanis a szövetségesek csökkentették e műveleteket a Korea-közi megbeszélések sikerét remélve, valamint a koronavírus-járvány miatt.

Észak-Korea január óta több mint harminc rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint - 2017 óta először - interkontinentális fegyvereket is tesztelt. A vasárnap Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába kilőtt rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint hatszáz kilométeres távolságot tett meg és ötven kilométeres magasságot ért el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.