Pénzbüntetést kaphat Joseph Zen bíboros, mert segített a 2019-es hongkongi demokráciapárti tüntetésen letartóztatottaknak

külföld
2022 szeptember 26., 08:43
comments 1

Elkezdődött a kilencvenéves Joseph Zen bíboros és öt társának pere Hongkongban hétfőn. A hongkongi rendőrség májusban arra hivatkozva tartóztatta le őket, hogy egy hivatalosan nem bejegyzett alapot működtettek, ami a 2019-es demokráciapárti megmozdulásokon letartóztatott tüntetőket segítette. Bár az alapot 2021 augusztusában megszüntették, a hongkongi rendőrség tavaly szeptember óta vizsgálja annak működését.

Joseph Zen bíboros 2020. szeptember 11-én annak a háznak a tetején, ahol lakik.
photo_camera Joseph Zen bíboros 2020. szeptember 11-én annak a háznak a tetején, ahol lakik. Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Zent - aki az egyik legmagasabb rangú katolikus vezető Ázsiában - májusban tartóztatták le Denise Ho énekessel és Margaret Ng ügyvéddel együtt. Rajtuk kívül bíróság elé állították Hui Po Keung kutatót és Cyd Ho egykori képviselőt. Mindannyian az alap kurátorai voltak. A hatodik vádlott, Szce Csing-vi az alap titkára volt.

A csoport minden tagja ártatlannak vallotta magát. Büntetésként akár 10 ezer hongkongi dollár, átszámítva 535 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk. Börtön nem fenyegeti őket.

Zen bíboros, Hongkong nyugalmazott püspöke régóta a demokrácia szószólójaként tevékenykedett Hongkongban és Kínában. Nyíltan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomgyakorlását, de felszólalt a római katolikus vallásúak üldöztetése és a Hongkongban 2020-ban bevezetett nemzetbiztonsági törvény ellen is.

A 7,3 millió lakosú Hongkongban 390 ezer katolikus él. A Vatikán közölte, hogy figyelemmel kíséri a fejleményeket. (MTI)

Zen bíboros többször is járt Magyarországon, legutóbb 2017-ben a KDNP látta vendégül. Megkérdeztük Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselőt, a KDNP szóvivőjét, mit szól a fejleményekhez. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.